TUZLARIJE - D O S J E

26.06.2010.
Potočari
Studenti iz Tuzle, Sarajeva, Bihaća i Zenice posjetili Memorijalni centar

Oko 2.000 studenata sa univerziteta iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Zenice posjetilo je danas Memorijalni centar Potočari.Brojne delegacije univerziteta i udruženja položile su cvijeće na spomen-obilježje, odali poštu svim Bošnjacima, ubijenim u genocidu jula 1995. godine, a zatim su prisustvovali času historije.

"Akademska zajednica Univerziteta u Sarajevu svake godine organizuje posjetu studenata i uposlenika fakulteta Memorijalnom centru Potočari. Ovog puta sa nama su kolege iz još tri grada i na historijskom času, a u povodu 15. godišnjice genocida, želimo se podsjetiti na teška vremena kroz koja su prošli Bošnjaci Srebrenice. Želimo educirati mlađe naraštaje o ovoj tragediji kako se zločin sličnih razmjera nikome i nikad ne ponovi", izjavio je Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Muharem Štulanović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća izjavio je da je cilj posjete da se studenti upoznaju sa planetarnim zločinom - genocidom koji se dogodio na kraju XX vijeka u jednoj savremenoj Evropi.

"Primijetio sam da su studenti, kao što sam i sam, ganuti, potreseni, tužni i imaju osjećaj sažaljenja. Pitamo se kako se genocid mogao dogoditi u jednom civilizacijskom društvu. Ovakva tragedija, zločin ovih razmjera prevazilazi svaki racionalni segment ljudskog življenja i promišljanja života", izjavio je Enver Halilović, novoizabrani rektor Univerziteta u Tuzli.

"Dok boravim ovdje, razmišljam zašto se dogodio genocid. Potresla sam se kada sam sagledala ovoliko nišana, proučila fatihu i počela čitati imena ubijenih... Zar su ovi ljudi morali umrijeti", rekla je Amila Čamdžić, student iz Zenice.

Studenti su obišli i ostale sadržaje u kompleksu Memorijalnog centra Potočari, a zatim posjetili i grad Srebrenicu.

(FENA)

Priredio(la):