TUZLARIJE - D O S J E

28.08.2010.
Ekshumirano 120 skeleta na osam masovnih grobnica kod Srebrenice


Po nalogu Suda BiH, članovi Instituta za nestale BiH, ICMP-a, ekspertnog tima Tuzlanskog kantona i Kantonalnog tužilaštva TK, već mjesec i po dana rade na otkrivanju posmrtnih ostataka iz osam masovnih grobnica na putu Srebrenica-Sase.

Sadik Selimović, član Instituta potvrdio je da je na staroj deponiji smeća, nedaleko od naselja Vidikovac, ekshumirano pet posmrtnih ostataka. On je dodao da su radovi otežani zbog nepristupačnosti terena na kome se izvode radovi. Za čišćenje terena angažirana je i teška mehanizacija, uz pomoć koje je, za ove potrebe, potokom urađen prilazni put u dužini od oko 250 metara.

Od početka eksumacije na ovih osam masovnih grobnica, koje je identifikovala Komisija za Srebrenicu Vlade Republike Srpske, locirane pretežno u deponijama smeća prema selu Zalazje, po riječima Selimovića, ekshumirano je oko 120 posmrtnih ostataka.

On je dodao da se pouzdano zna da se radi o Bošnjacima iz Srebrenice, ubijenim jula 1995. godine, prvobitno sahranjenim u masovnim grobnicama u okolini Bratunca, a zatim prebačeni u sekundarne grobnice.

Srpko Batinić, šef Regionalne kancelarije Instituta naglasio je da su pronađeni posmrtni ostaci prebačeni u Identifikacioni centar.

Poslije obavljanja DNK analize i uporedbe podataka, utvrdit će se identitet žrtava. Na ovoj lokaciji, prema nezvaničnim informacijama, sahranjeno je i osam Srba iz Srebrenice, ali se ne može za sada tvrditi da su među ekshumiranim, pronađeni i njihovi posmrtni ostaci.

Radovi na ovoj lokaciji potrajat će i narednih sedam dana.

(Fena) mb

Priredio(la):