TUZLARIJE - D O S J E

07.09.2010.
Država zakazala, za opasne psihičke bolesnike, višestruke ubice, nema rješenja
Tomislav Petrović će od 19. septembra biti slobodan!?


Tomislav Petrović, višestruki ubica iz Lipnice, trenutno se nalazi u Kazneno popravnom zavodu Tuzla gdje mu teče prisilni smještaj u vremenskom periodu od 6 mjeseci, a koji ističe 19.09.2010. godine.

Nakon ovog datuma Tomislav Petrović bi prema odredbi člana 410. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, kao osoba koja je krivično djelo počinila u neuračunljivom stanju, trebao biti prisilno smješten u psihijatrijsku zdravstvenu ustanovu.

Trebao bi ali neće jer psihijatrijske ustanove u koju bi Petrović mogao biti smješten, nema. Nema ustanove, nema osnova da se Petrović i dalje zadržava u zatvoru, zaključak izvedite sami.

Još u aprilu ove godine predstavnici Univerzitetsko – kliničkog centra u Tuzli upozorili su da Neuropsihijatrijska klinika u Tuzli nije klinika koja je specijalizirana za smještaj duševno bolesnih osoba koje su protupravno djelo učinile u stanju neuračunljivosti, niti je za to registrovana, jer se radi o ustanovi otvorenog tipa gdje se pacijenti zadržavaju samo kratko vrijeme. Takođe su ukazali na jednu vrlo bitnu okolnost kada je u pitanju konkretan slučaj, a to je da u neuropsihijatrijskoj klinici u Tuzli u okviru zaposlenog osoblja ima i lica koja direktno pripadaju porodicama ubijenih od strane Tomislava Petrovića, pa bi sigurnost ovih lica i njihovih porodica bila dovedena u pitanje, a i sigurnost bolesnika koji su smješteni u bolnici sa područja Lipnice, sa kojeg područja je i optuženi Tomislav Petrović, ukoliko bi on i privremeno bio smješten u ovoj ustanovi, iako za to nema nikakvih uslova.

Na ovo upozorenje podsjećamo iz razloga što će po svoj prilici Tomislav Petrović na kraju ipak biti smješten u Neuropsihijatrijsku kliniku u Tuzli, a što se može zaključiti po jučerašnjem saopćenju Kantonalnog tužilaštva TK.

Naime, da se ne bi desilo da Tomislav Petrović 19. septembra bude pušten iz zatvora, Kantonalno tužilaštvo je učinilo jedino što može, Općinskom sudu Tuzla stavilo je prijedlog za oduzimanje poslovne sposobnosti u vanparničnom postupku za Tomislava Petrovića. Ma koliko to čudno zvučalo, oduzimanje poslovne sposobnosti omogućava da se Petrović prisilno smjesti u psihijatrijsku ustanovu na godinu dana gdje bi mu se odredio staratelj.

Važno je uočiti da prisilno smještanje u psihijatrijsku ustanovu u ovom slučaju nije isto što i prisilno smještanje po odredbi člana 410. Zakona o krivičnom postupku FBiH.

Problem je što će Petrović, ukoliko mu Sud oduzme poslovnu sposobnost, biti smješten u Neuropsihijatrijsku kliniku u Tuzli bez posebnog nadzora jer je ova ustanova, kao što je već navedeno, ustanova otvorenog tipa gdje se pacijenti zadržavaju samo kratko vrijeme. Drugim riječima, Tomislav Petrović će u ovoj ustanovi biti pacijent kao i svaki drugi njihov pacijent, dakle, slobodan čovjek.

Za ovakav razvoj situacije isključivi krivac je Federacija FBiH koja donosi zakone bez mogućnosti njihove operativne primjene. Papir trpi sve ali Psihijatrijska ustanova zatvorenog tipa ne može postojati samo na papiru. Tomislav Petrović nije jedini, podsjećamo samo na najsvježiji slučaj kada je u maju ove godine psihički bolesnik u selu kod Visokog nožem ubio troje i ranio sedam osoba. Nema sumnje da će se sa neuračunljivosti braniti i ubice koje su u Tuzli unazad godinu dana svoje žrtve bukvalno iskasapile nožem ili sjekirom.

V.K.

Priredio(la):