TUZLARIJE - D O S J E

02.10.2010.
Jutros u 7 počela izborna šutnja


U Bosni i Hercegovini je jutros u sedam sati počela izborna šutnja, koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta. Kako je jučer saopćila Centralna izborna komisija BiH, u ovom periodu nisu dozvoljene nikakve javne političke aktivnosti, te je CIK pozvao političke subjekte da se uzdrže od kršenja pravila ponašanja tokom izborne šutnje.

“U vrijeme izborne šutnje jedino je dozvoljen javni poziv biračima BiH da izađu na izbore, a nije dozvoljeno vršiti bilo kakav utjecaj u vezi s izborima i glasanjem”, upozorila je na pres-konferenciji CIK-a predsjednica Irena Hadžiabdić.

Ona je potvrdila da se izborna šutnja odnosi i na nevladin sektor, ali nije mogla govoriti o eventualnim sankcijama u slučaju kršenja ove šutnje. CIK je danas, zadnji dan izborne kampanje, pozvao građane BiH da izađu na izbore i iskoriste svoje pravo glasa.

U CIK-u napominju da će birači na dan izbora na biračkom mjestu dobiti četiri glasačka listića, osim birača u Brčko Distriktu koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH. Oni će, naime, dobiti tri glasačka listića s obzirom na to da tamo nema kantonalnog nivoa.

Predsjednica Hadžiabdić je saopćila da tokom predizborne kampanje nije bilo znatnih kršenja pravila ponašanja. CIK je primio 15 prigovora, izrekao jednu sankciju zbog sprječavanja novinara u obavljanju posla, te tri sankcije zbog plaćenog političkog oglašavanja prije zvaničnog početka izborne kampanje.

Bilo je i devet prigovora na procedure imenovanja članova biračkih odbora. Primljene su tri žalbe na odluke općinske izborne komisije, u vezi s kojima je CIK donio svoje odluke. Na ove odluke CIK-a upućena je samo jedna žalba Sudu BiH, koji je u ovom slučaju potvrdio odluku CIK-a.

Priredio(la):