TUZLARIJE - D O S J E

03.10.2010.
Glasali i kandidati
Silajdžić zaboravio ličnu kartu, Izetbegović će šetati psa ako izgubi...


Dolazak kandidata na predstojećim izborima remetio je jutros uobičajenu atmosferu na nekoliko glasačkih mjesta u Sarajevu. Gužve na svim biralištima postajale su još veće dolaskom kandidata praćenih masom novinara, fotografa, kamermana... Kandidati su došli u pratnji supruga, očešljani i lijepo obučeni, te puni optimizma.

Piše: A. Panjeta

Na biralište je prvi, u 10 sati izašao kandidat Stranke demokratske akcije SDA za člana Predsjedništva Bakir Izetbegović koji je glasao u Osnovnoj školi "Nafija Sarajlić" u Pionirskoj dolini. Pojavio se u pratnji supruge, i preko reda prošao do glasačkog mjesta. Iza panoa za glasanje zadržao se najmanje deset minuta, a čak se konsultovao i sa članicom biračkog odbora oko načina popunjavanja listića. Nakon glasanja je bio optimističan:

"Očekujem, prije svega, da na izbore izađe što više građana, i da pametno izaberu. Naravno, očekujem dobar rezultat i kad smo moja stranka i ja kao kandidat u pitanju", kazao je Izetbegović. Na naš upit šta će uraditi ukoliko ne dobije dovoljnu podršku građana za ulazak u Predsjedništvo, kazao je da će se posvetiti travi i kućnom ljubimcu.

"Šišaću travu, i prošetati cuku. Mjesec dana nisam ošišao travu, a ni cuku nisam mjesec dana vodio u šetnju", kazao nam je Izetbegović.

U centru za slušnu i govornu rehabilitaciju u naselju Breka sat kasnije glasao je utemeljitelj i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić koji je najprije stajao u redu za glasanje, nakon čega su ga birači pustili da prođe i obavi građansku dužnost, dok su se neki i bunili.

"Ne može preko reda! Što ste pustili tog u odijelu?!", galamio je jedan od prisutnih glasača.

Nakon glasanja i on je ponovio da očekuje da izađe veliki broj glasača, a posebno veliki broj mladih ljudi. Osim novinara, Radončića su dočekali i fanovi koji su se željeli fotografirati s njim.

"Mi umjesto palestinskog šala trebamo ići u Evropu. Očekujem promjene", kazao je.

Najzanimljivije je ipak bilo u isto vrijeme u biralištu u Ferhadiji, gdje je na glasanje došao aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić. Nakon što mu ostali glasači najprije nisu dozvolili da prođe preko reda, Silajdžić je poslije dužeg čekanja pred biračkim odborom shvatio da je zaboravio ličnu kartu. Prepipao je džepove i vidio da nema ni vozačke niti bilo koji drugi dokument sa fotografijom, jer je promijenio sako. Kako nije mogao proći "na lijepe oči", otišao je i kazao da će doći kasnije.

Aktuelni član Predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda Željko Komšić, i kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za još jedan mandat u Predsjedništvu, sa suprugom je glasao na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor". Kao i ostali kandidati, iznio je uvjerenje u dobar rezultat na izborima, te nadu da će što više građana izaći na izbore. Njegov stranački šef Zlatko Lagumdžija, glasao je u 13 sati u Drugoj gimanziji, gdje je sat prije njega glasao i predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Nakon kraćeg čekanja ostali glasači su se složili da ga puste preko reda jer znaju da je bio bolestan. Poslije glasanja, Tihić je kazao kako će SDA "ostati najjača stranka u BiH", te da će poslije izbora morati ići u koaliciju.

"Vlast u BiH se mora formirati putem koalicija, i to nije sporno. Jedino mogu reći da nećemo u koaliciju sa privatnom strankom Fahrudina Radončića", kazao je Tihić, a na pitanje šta će raditi ukoliko rezultati njegove stranke budu loši, kazao je da to ne dolazi u obzir.

Lagumdžiju i njegovu suprugu Aminu, za razliku od Tihića, nisu pustili preko reda i morali su čekati više od pola sata. Lagumdžija nije ni pokušavao ući preko reda, a vrijeme je kratio razgovorom sa Aminom te sa pokojim biračem koji mu se obratio.

"Nakon ovih izbora, ko god bude na vlasti, mora promijeniti stanje u kojem smo danas. Mi ćemo koalirati sa onim snagama koje budu željele stvari pomaći na bolje, i s onima koji podrže neophodne ustavne promjene, usvajanje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine i naših pet programskih politika", kazao je Lagumdžija.
(Sarajevo-x.com)

Priredio(la):