TUZLARIJE - D O S J E

03.10.2010.
Danas se održavaju opći izbori
Biračka mjesta otvorena jutros u 7 sati


U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opći izbori za koje je registrirano više od tri miliona birača. Trenutno je na snazi predizborna šutnja, koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta, u 19 sati. Izbornim zakonom BiH u ovom periodu zabranjeno je medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Biračka mjesta otvorena su jutros u 7 sati.

Centralna izborna komisija pozvala je političke subjekte da se uzdrže od kršenja pravila ponašanja tokom izborne šutnje, a ono što je dozvoljeno jeste samo javno pozivanje birača da izađu na izbore te nije dozvoljeno vršiti bilo kakav utiecaj u vezi s izborima i glasanjem. Kada je riječ o sigurnosnom aspektu, u CIK-u ističu kako tokom predizborne kampanje nije bilo većih incidenata, kao i da su sve izborne aktivnosti protekle u najboljem redu.

Poziv da glasamo i doprinesemo tako uspješnosti općih izbora ovih su nam dana upućivali mnogi. Sve stranke, ali i predstavnici većine prijateljskih zemalja i njihovih institucija te brojnih nevladinih organizacija. Evo podsjetnika o tome koga to i za koje funkcije biramo na ovim, jubilarnim izborima.

Na ovim, desetim po redu poslijeratnim izborima, biramo vlast u Predsjedništvu BiH, Zastupničkom domu BiH i Zastupničkom domu Federacije BiH. Biramo i predsjednika i potpredsjednika RS-a, Narodnu skupštinu RS-a te skupštine kantona. U oba entiteta glasamo na po četiri listića. U Federaciji BiH za člana Predsjedništva BiH iz Federacije, Zastupnički dom BiH, Zastupnički dom Federacije te Skupštinu kantona u kojem živimo. U RS-u za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, Zastupnički dom BiH, predsjednika i potpredsjednike RS-a te za Narodnu skupštinu RS-a. U Distriktu Brčko za jednu od ovih opcija, ovisno od entitetskog opredjeljenja.

Za ulazak u tročlano Predsjedništvo BiH 19 je kandidiranih. Najviše je kandidata, čak devet, za bošnjačkog člana, sedam je za hrvatskog te tri za srpskog člana Predsjedništva BiH. Isti broj kandidata, njih 19 je i za predsjednika i potpredsjednike RS-a.

Najveći broj kandidata je, naravno, za ulazak u zakonodavnu vlast. Primjera radi, za Parlament BiH biramo među više od 880 kandidata. Za Parlament Federacije BiH blizu hiljadu i tri stotine, a za Narodnu skupštinu RS-a među više od hiljadu i pet stotina kandidata.

Podsjećanja radi, na ovim izborima biračko pravo ima tri 3.126.599 glasača. Statistički, svaki 16 ponuđeni kandidat će biti izabran. Jer, 63 stranke, koalicije i nezavisni kandidati ponudili su nam izbor 518 nosioca mandata među više od 8.200 kandidata. U to je utrošen ogroman novac. Procjenjuje se da nas održavanje izbora košta blizu 13 miliona maraka, ali tome treba dodati i 65 miliona maraka, koliki je limit političkim stankama za njihovu kampanju.

IZ CIK-a, za koji mnoge međunarodne organizacije, među njima Evropska komisija, OSCE, UNDP tvrde da su mnogo uradili na demokratizaciji našeg kompliciranog izbornog sistema, poručuju da će uvođenjem novog informacionog izbornog sistema doprinijeli da na ovim izborima rezultati budu brži, efikasniji i sigurniji.

Primjera radi, prve izborne rezultate, a time i raspoloženje glasača, imat ćemo već četiri sata po zatvaranju biračkih mjesta. A ona se, kako je predviđeno, zatvaraju u 19 sati. Iuzetak su birališta na kojim se kasnilo ili je u vrijeme zatvaranja na biralčištu bilo onih koji čekaju glasati.

Nesumnjivo je da svi mi svojim izlaskom na birališta u zemlji i inozemstvu, i izborom kandidata za ove nivoe vlasti, doprinosimo uspješnosti ovih izbora. Svojim povjerenjem ko će nas predstavljati u vlasti, mi zapravo odlučujemo kakvu vlast želimo u sljedećem četverogodišnjem mandatu.

Uspješnost izbora je, dakle, u našim rukama. Od toga hoćemo li izići i glasati ovisi i naše pravo da budemo zadovoljni izborom vlasti. Ili, što je možda i bitnije, da kad smo njome nezadovoljni, kritikujemo vlast i utječemo na njen rad.

Priredio(la):