TUZLARIJE - D O S J E

08.10.2010.
CIK
Za sve nivoe vlasti ukupno 431.754 nevažeća glasačka listića
Mirnes Ajanović reagovao podnošenjem novih krivičnih prijavaSabiranjem preliminarnih i nekompletnih rezultata Centralne izborne komisije (CIK) BiH za izbore održane u BiH 3. oktobra utvrđeno je da je ukupan broj nevažećih glasačkih listića za sve nivoe vlasti 431.754.

Ukupan broj svih (važećih i nevažećih) glasačkih listića prema općinskim izbornim komisijama je 6.182.475.

Najviše nevažećih listića je za nivo Predsjedništva BiH, i to 130.684, od toga 70.032 za bošnjačkog i hrvatskog člana, a 60.652 za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Za Parlament Bosne i Hercegovine ukupno je 113.095 nevažećih glasačkih listića, a najviše 19.390 je u Izbornoj jedinici 1 iz Republike Srpske, a potom u Izbornoj jedinici 5 iz Federacije BiH 18.274 glasačka listića.

Za Federalni parlament ukupno je bilo 63.879 nevažećih listića, preko 7.000 imale su tri izborne jedinice iz tog entiteta.

Za predsjednika Republike Srpske do sada su 36.042 nevažeća listića, dok je za nivo Narodne skupštine RS-a ukupno 32.479, od čega najviše 7.875 u Izbornoj jedinici 2.

Za kantonalne skupštine u Federaciji BiH ukupno je 55.575 nevažećih listića, dok najviše nevažećih listića, oko 12.500, imaju Tuzlanski kanton i Kanton Sarajevo.

Međutim, u CIK-u je Feni rečeno da na osnovu ovih rezultata, koji su preliminarni i nepotpuni, ne žele da izlaze s kompletnim statistikama o broju nevažećih listića na ovim izborima.

Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a, kazala je za Fenu da će CIK na osnovu obrazaca koje im dostave općinske izborne komisije procjenjivati koja biračka mjesta imaju najveći broj nevažećih listića, nakon čega će u Glavnom centru za brojanje otvarati vreće i utvrđivati stvarno stanje.

Ponovila je da će CIK ići korak po korak budući da brojanje glasova s izbora ide u više faza, ali i napomenula da u sve ove rezultate nisu uvršteni glasovi birača koji su glasali u odsustvu, glasača koji su glasali putem pošte i glasovi birača koji su glasali uz pomoć mobilnih timova. FENA)

Ajanović sumnja u izbornu prevaru

U jučerašnjem saopštenju BOSS obavještava javnost da "šokantan podatak o gotovo pola miliona nevažećih glasačkih listića daje osnovanu sumnju da je izvršeno krivično djelo izborne prevare, za koje je određena kazna zatvora do pet godina za radnje dodavanja, uništenja ili brisanja glasova, netačnog brojanja glasova ili neistinitog upisivanja rezultata u izborne isprave."

Naravno, BOSS se ne zadržava samo na sumnji već obavještava da je "Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv članova biračkih odbora, lokalnih izbornih komisija, političkih stranaka i drugih lica koja su izvršila krivično djelo Izborna prevara iz člana 154. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa članom 250. Krivičnog zakona BiH – Organizovana kriminalna grupa. "

Priredio(la):                

smrtovnice