TUZLARIJE - D O S J E

13.10.2010.
Rediteljski prvenac Angeline Jolie ne može biti sniman u FBiH

Ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac poništio je odobrenje za snimanje igranog filma Untitled Love Story na području BiH, rediteljskog prvenca Angeline Jolie, nakon što se sastao u Sarajevu s predstavnicama Udruženja Žena - žrtva rata.

Ministar Gavrilo Grahovac pojasnio je da, prema važećoj zakonskoj regulativi, Federalno ministarstvo kulture i sporta izdaje odobrenje za snimanje ukoliko se film snima na području više kantona, a ako se snima na području jednog od kantona, nadležno je kantonalno ministarstvo.

Nakon uvida u dokumentaciju koju je dostavilo Udruženje za razvoj filmske znanosti Skaut film iz Sarajeva, utvrđeno je da je Federalno ministarstvo kulture i sporta izdalo Odobrenje za snimanje filma, koje je potpisala pomoćnica federalnog ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu Angela Petrović, a s kojim ministar Grahovac nije bio upoznat. Kako zahtjev nije u skladu sa zakonom, nepotpun je i uz njega nije priložen neophodni scenarij, ministar Grahovac je poništio to odobrenje.

Grahovac je odluku donio nakon sastanka s predsjednicom i članicama Udruženja Bakirom Hasečić, Zibom Jažić, Razom Omerović, Sanjom Milović i Amrom Mujanović. Sastanku je prisustvovao i predstavnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Muhamed Šestanović.

Predstavnice Udruženja navele su da je, prema njihovim saznanjima, u filmu Untitled Love Story riječ o ljubavnoj priči između silovane žene i njenog silovatelja. Kako su i same žrtve masovnog sistemskog silovanja, predstavnice Udruženja ističu da je takva priča za njih nedopustiva. Također, smatraju da bi ženama, žrtvama silovanja, ovakav scenarij nanio dodatnu duševnu bol.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić interesirala se postoji li zakon na nivou FBiH na osnovu kojeg bi se moglo zaustaviti snimanje navedenog filma. Udruženje za razvoj filmske znanosti Skaut film iz Sarajeva ima mogućnost da, u skladu sa zakonom, ponovno dostavi zahtjev s neophodnom dokumentacijom. (FTV)

Priredio(la):                

smrtovnice