TUZLARIJE - D O S J E

12.10.2010.
Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin
Odluka Apelacionog suda doprinosi pomirenju u regiji


Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je u ponedjeljak odluku Apelacionog suda u Beogradu kojom je ukinuta presuda Iliji Jurišiću na 12 godina zatvora za navodne zločine počinjene u Tuzli 1992. godine.

"Činjenica da Jurišić nije izravno sudjelovao u zbivanjima u Tuzli 15. maja 1992. godine je od trenutka njegovog uhićenja bacila sjenu na čitav proces. Na to su jasno ukazale institucije Evropske unije i u tom smislu iskreno pozdravljam odluku Apelacionog suda da se Jurišić pusti na slobodu i da se ponovljeni postupak vodi pred novim sudskim vijećem", navodi Kacin u saopćenju.

Kacin dalje smatra kako će ovako značajni sudski procesi na najbolji način pokazati koliko je reforma pravosudnog sustava u Srbiji uspješna.

Konačni ishod ove reforme, smatra on, mora biti čvrsto uspostavljena vladavina prava u kojoj će sve izrečene kazne biti potpuno primjerene izvršenim djelima, a politički faktori neće imati nikakav utjecaj.

"Oslobadjanje Jurišića doprinosi daljnjem napretku u regionalnom pomirenju", zaključuje Jelko Kacin u saopćenju dostavljenom medijima. (Fena)

Priredio(la):                

smrtovnice