TUZLARIJE - D O S J E

19.10.2010.
Deutche Welle o vizama
Politička suglasnost u srijedu, odluka u novembru


Na sastanku radnih grupa za vize i Zapadni Balkan u evropskom Vijeću, predstavnici zemlja članica EU nisu imali ozbilnije primedbe na izvještaj Evropske komisije, kojim se predlaže ukidanje viza za građene BiH i Albanje.

To znači da su poslije Evropske komisije i Evropskog paralmenta i zemlje članice EU na korak do postizanja dogovora o davanju bezviznog režima građanima BiH i Albanije. U Briselu se očekuje da ta odluka bude finalizirana početkom novembra.

Na zajedničkom sastanku u ponedjeljak navečer (18.10.) dvije radne grupe evropskog Vijeća - grupe za vize i grupe za Zapadni Balkan - predstavnici Evropske komisije iznijeli su zemljama članicama EU-a dodatna objašnjenja povodom svog izvještaja kojim se daje “zeleno svjetlo” za primjenu bezviznog režima za BiH i Albaniju. Kako navode diplomatski izvori u Briselu, ovoga puta na sastanku nije bilo bitnijih primjedbi na izvještaj Komisije. Smatra se tako da je među državama članicama Unije postignuta tehnička suglasnost oko ispunjenosti uvjeta za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju.

Specijalni izvjestilac za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta, Tanja Fajon, za Deutsche Welle kaže: “Mislim da postoji tehnička sa glasnost. Ona postoji već duže vrijeme, ne samo od ovog sastanka. Sve što su bile otvorene dileme i pitanja, sve to nije bilo toliko bitno, kao što su bili bitni uslovi. Ti uslovi su sada ispunjeni i ja očekujem pozitivnu odluku.”


Njemačka se ne protivi viznoj liberalizaciji

Kako izvori Deutsche Wellea navode, za razliku od prošlog sastanka radnih grupa za vize i Zapadni Balkan, kada je imala više ozbiljnih zamjerki, Francuska je, ovoga puta, samo ponovila da je neophodno da se u zemljama koje pretendiraju na bezvizni režim pooštri borba protiv kriminala i korupcije, kao i da se efikasno nadgleda primjena usvojenih mjera iz Mapa puta. Nadgledanje implementacije svih usvojenih mjera bitna je stavka i za Njemačku.

Međutim, povodom spekulacija koje su se ovih dana mogle čuti, u kojima se nagovještavalo da Njemačka ima ozbiljnije primjedbe na račun ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju BiH i Albanije, njemački diplomatski izvori u Briselu za Deutsche Welle naglašavaju da nikada nisu imali ništa protiv vizne liberalizacije za ove dvije zemlje, kao i da očekuju da se u EU konačna odluka o tome donese u novembru. Njemački izvori u Briselu kažu da je “cijela stvar na dobrom putu”, iako još nije privedena do kraja.


Politička suglasnost u srijedu, odluka u novembru

U diplomatskim krugovima u Briselu moglo se čuti i da su predstavnici Holandije tražili od Evropske komisije da precizira da li su BiH i Albanija “ispunile sve potrebne uslove” ili još postoje neki uvjeti koje treba ispuniti. Tom prilikom se navodi da je Evropska komisija bila jasna u odgovoru da su svi uslovi zadati u Mapi puta za BiH i Albaniju ispunjeni. Eventualna kolebanja nekih država članica po pitanju vizne liberalizacije, Tanja Fajon, objašnjava mogućim strahom od priliva azilanata, što je bio slučaj početkom ove godine, sa lažnim potražiocima azila iz Srbije i Makedonije:

“Mislim da se neke zemlje jednostavno boje da bi se ista priča mogla ponoviti. Smatram da je sada cijela situacija drugačija jer građani BiH i Albanije bolje znaju šta znači ukidanje viza.”

U srijedu se u Briselu sastaju stalni predstavnici država članica pri EU, koji bi trebalo da postignu i političku suglasnost o veznoj liberalizaciji. To bi vodilo i finalizaciji prijedloga o ukidanju viznog režima za BiH i Albaniju. Taj prijedlog bi, prema svemu sudeći, trebalo da se nađe 8. i 9. novembra pred evropskim ministrima unutrašnjih poslova – kako bi ga konačno potpisali.


Autorica: Marina Maksimović
Odg. ur.: Z. Arbutina
(www.dw-world.de)

Priredio(la):