TUZLARIJE - D O S J E

21.10.2010.
Odluka predstavničkog doma FBiH
Do novog saziva Vlade zaustaviti »strateške« investicije u elektroprivredi


Predstavnički dom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine zadužio je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu sadašnju Vladu Federacije i njeno ministarstvo za energiju, rudarstvo i industriju da u okviru svojih nadležnosti, do konstituiranja novog saziva Vlade, zaustave sve aktivnosti ´strateškog karaktera´ u oba elektroprivredna preduzeća u Federaciji.

To se ne odnosi na operativne aktivnosti neophodne za funkcioniranje postojećih sistema u ovim preduzećima - Elektroprivredi BiH i Elektroprivredi HZ-HB, napomenuto je.

Po riječima Mirze Kušljugića, predsjedavajućeg parlamentarnog Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju, kao tijela koje je iniciralo ovu odluku Predstavničkog doma, ona neće omesti dnevne operativne aktivnosti u elektroprivrednim preduzećima, ali hoće u ovom trenutku zaustaviti namjeravane velike investicione zahvate, što znači i gradnju novih elektroenergetskih objekata.

Odbor kojim predsjedava Kušljugić predložio je također, a Predstavnički dom uvažio, da sadašnja Vlada Federacije i resorno ministarstvo, do novog saziva Vlade, obustave sve promjene u organima društava u elektroenergetskom sektoru koja su u većinskom vlasništvu Federacije.

Ovi zaključci koje je na inicijativu Odbora donio Predstavnički dom definirani su nakon poslaničke rasprave o stanju u elektroenergetskom sektoru Federacije.

Uz napomenu da je takva parlamentarna rasprava tražena bezuspješno još u junu i da jučerašnju ne treba širiti jer je mandat Predstavničkom domu ionako na isteku, Kušljugić, inače poslanik Socijaldemokratske partije BiH, dosadašnje opozicione snage u Federalnom parlamentu, napomenuo je bez detaljisanja da je aktuelna situacija u Elektroprivredi BiH ´kompleksna´ a potom uime Odbora predložio navedene mjere.

U prvobitnoj varijanti one su bile gotovo iste kao odobrene, ali je nakon pauze njihov tekst inoviran pa su osim preduzeća Elektroprivreda BiH čije je sjedište u Sarajevu, obuhvatile također preduzeće Elektroprivreda HZ-HB sa sjedištem u Mostaru.

Tokom rasprave o prvobitnoj varijanti teksta, najveći oponent mjerama koje je uime parlamentarnog odbora predložio Kušljugić bio je poslanik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Omer Vatrić. On je, također bez detaljisanja o tome kakvi su problemi aktuelni u elektroprivrednom sektoru, ustvrdio da će mjere ´zaustaviti aktivnosti i život´ u Elektroprivredi BiH.

Kušljugić mu je replicirao da neophodno dnevno funkcioniranje elektroprivrednog sistema apsolutno nije dovedeno u pitanje.

Jučerašnja sjednica Predstavničkog doma najvjerovatnije je posljednja u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu, rekao je predsjedavajući Safet Softić i zasjedanje zaključio čestitkom poslanicima koji će tu dužnost obavljati u novom sazivu na osnovu rezultata općih izbora održanih 3. oktobra u Bosni i Hercegovini.(fena)

Priredio(la):