TUZLARIJE - D O S J E

18.12.2010.
50 organizacija civilnog društva potpisuje peticiju političarima
Uključite građane i civilno društvo u pregovore o izmjenama Ustava BiH


Predstavnici organizacija civilnog društva, njih oko 50, potpisat će peticiju za uključivanje građana i organizacija civilnog društva u pregovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine. Peticija će biti potpisana tokom seminara koji se danas i sutra održava u Sarajevu o temi „Uloga organizacija civilnog društva u procesu javnih konsultacija o ustavnim promjenama u BiH“, saopćila je Asocijacija za demokratske inicijative (ADI).

Peticija će potom biti upućena članovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te članovima Vijeća ministara i državnog Predsjedništva. Pored predstavnika organizacija civilnog društva, seminaru i potpisivanju peticije prisustvuju predstavnici nekoliko političkih stranaka i Ministarstava pravde u BiH te sudija.

Seminar se provodi u okviru projekta Asocijacije za demokratske inicijative pod nazivom „Značaj javnih konsultacija u procesu ustavnih promjena BiH“. Projekt sponzorira Švicarska agencija za saradnju i razvoj, saopćeno je.

U dosadašnjoj praksi, proces izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, kao i pregovori vezani za ovo pitanje, vođeni su bez značajnog učešća civilnog društva. (fena)

Priredio(la):