TUZLARIJE - D O S J E

16.01.2011.
Nedjeljnik Dani
Sefer: ˝Komandant Tuzlanskog korpusa će biti Musliman˝


Od početka rata, u državnom i vojnom vrhu Republike BiH niko nikome nije vjerovao. Služba državne bezbjednosti RBiH prisluškivala je i Sefera Halilovića, u to vrijeme načelnika Glavnog štaba Armije BiH. Transkripte snimljenih razgovora nedjeljnik Dani objavljuje u nekoliko nastavaka, a mi smo izdvojili razgovor između Sefera Halilovića i Rasima Delića koji jezgrovito pokazuje kako je odlučeno o smjeni Željka Kneza sa mjesta komandanta Drugog korpusa Armije BiH.


Sefer: Kada ti misliš ići u Tuzlu?

Rasim: Nisam mogao zbog onih problema, ja sam mislio da odem. Ti znaš da nas je ovo sad poklopilo.

Sefer: Treba vidjeti da li Knez igra dvostruku igru. Treba njega zabiti u pi... materinu.

Rasim: Ljudi su spremni da idu, ali mi predlažemo varijantu jednu koja je realnija, da se možemo odbraniti od pravca Srbije. (..) A sem toga, imali su oni problema sa izdajom jednog bataljona, koji nije, da ne kažem, ove nacionalnosti, već one druge, i boje se da ne bi došlo, njima najavljuju stalno neke tenkove koje treba da dobiju, a tih tenkova nigdje nema. Tako da lično kaže, mi nismo protiv, borci hoće, ali oni hoće u grad da uđu, brigada hoće da se zaštiti iz pravca Bijeljine.

Sefer: Dobro, kad bi ti mogao da odeš gore?

Rasim: Evo, da vidim sutra kako će ovo proći u Jajcu, da nešto obezbijedimo i da prekosutra idem.

Sefer: Onda prekosutra! Ali, molim te, vidi ti tamo ta operativna grupa da to nije neki njihov ustraški marifetluk, znaš.

Rasim: Jeste, na čelu je čovjek koji je došao iz Hrvatske, pobogu, rekao sam ti već.

Sefer: Nema šansi.

Rasim: Nema šansi, ali moram otići vidjeti.

Sefer: Otići i vidjeti. Molim te, imaš ovlaštenja na licu mjesta da smijeniš. Druga stvar: Knezu ti kaži: mi njega uvažavamo, poštujemo, itd... Komandant Tuzlanskog korpusa će biti Musliman. I tu nema razgovora. Neće me je... do juče Srbin, sad ovaj ustaša, prekosutra opet neki treći. Onda džabe ginemo, Rasime!A.M.

Priredio(la):