TUZLARIJE - D O S J E

15.01.2011.
Crna hronika, ali sarajevska
Pucnjave i eksplozije odjekuju šeherom


15.01.2011.
Eksplozija u haremu Jakub-pašine džamije, nema povrijeđenih
U haremu Jakub-pašine džamije u sarajevskoj ulici Maguda, opština Stari Grad, u petak u 22:50 sati aktivirana je eksplozivna naprava, a povrijeđenih osoba nije bilo, javlja portal sarajevo-x.

Eksplozija nepoznate naprave prouzrokovala je oštećenja na fasadi obližnje kuće u vlasništvu N.E. i ostavila manji krater, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Počinilac ovog krivičnog djela je nepoznat, a policija radi na njegovoj identifikaciji i pronalasku, kao i rasvjetljavanju slučaja.

Uviđaj, kojim je rukovodio kantonalni tužilac, prekinut je sinoć zbog vremenskih prilika i smanjene vidljivosti, te će biti nastavljen danas, navodi se u saopštenju.

Ovo nije jedina eksplozija u ovoj opštini u ovoj godini. U nedjelju, 2. januara ujutro, kao i u noći sa 13. na 14. januar u ovoj opštini također su aktivirane eksplozivne naprave. U prvom slučaju su oštećena tri vozila i fasade kuća, a u drugom dva vozila. Također, 13. januara oko podne jedna osoba je povrijeđena u pucnjavi.

14.01.2011.
U eksploziji oštećena dva vozila
Nepoznati počinilac aktivirao je eksplozivnu napravu u starogradskoj ulici Patke u Sarajevu, potvrđeno je u policiji. Incident se dogodio jutros u 3.25 sati.

Povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je materijalna šteta na dva vozila, vlasništvo P.A.
Policija traga za napadačem, a motivi ovog napada se još utvrđuju. Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a KS. (sarajevo-x.com)

14.01.2011.
Otvorene istrage protiv aktera dviju pucnjava u Sarajevu
Nadležni kantonalni tužitelj danas je otvorio istragu protiv Adnana Halaća (1990), Almira Memića (1990) i Jahije Hošija (1991) koji se dovode u vezu s pucnjavom u sarajevskoj ulici Mula Mustafe Bašeskije, općina Stari Grad, u kojoj je povrede zadobio Sedin Karačić.

Halać je osumnjičen za pokušaj ubistva, a Memić i Hoši se terete kao saizvršioci ovog krivičnog djela, potvrđeno je Feni u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo.

Nakon okončanja saslušanja, Tužiteljstvo će odlučiti o upućivanju prijedloga za određivanje mjere pritvora u odnosu na trojicu osumnjičenih.

Spomenuta "trojka" uhapšena je nedugo nakon pucnjave do koje je došlo u četvrtak u 11.40 sati, a službenici policije koji su izašli na mjesto događaja pronašli su pištolj iz kojeg je najvjerovatnije pucano.

Istovremeno, Kantonalno tužiteljstvo podnijelo je Sudu Prijedlog za određivanje pritvora devetnaestogodišnjem Aldinu Haliloviću, koji se dovodi u vezu s pucnjavom 5. januara ispred kafića "X-Tend" u sarajevskom naselju Čengić Vila.

Protiv Halilovića otvorena je istraga zbog krivičnog djela izazivanje opće opasnosti.
(FENA

Priredio(la):