TUZLARIJE - D O S J E

11.01.2011.
Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici


U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, predstavnice Udruženja građana "Žene Srebrenice" danas su u Tuzli organizovale proteste. Žene Srebrenice su se okupile na Pingi odakle su mirnom šetnjom krenule do Trga žrtava genocida u Srebrenici.Skup se organizuje svakog 11. u mjesecu od 1995 godine kada se dogodio genocid u Srebrenici. Tog dana je 42 hiljade stanovnika "zaštićene zone Ujedinjenih nacija", napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima, a kao ishod te krvave epizode u kojoj su organizacije UN-a, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu jeste nestanak i masakr više od osam hiljada ljudi. Skup se održava pod motom "Istina nama, kazna zločincima".Po ko zna koji put zatražile su hapšenje najodgovornijih ratnih zločinaca za genocid u Srebrenici kao i otkrivanje lokacija masovnih grobnica na području Srebrenice. Hajra Čatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" izrazila je ogorčenje povodom medijskih istupa predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je nedavno gostujući na RTRS-u opet negirao genocid u Srebrenici.

- Naše vlasti trebale bi se oglasiti povodom ovakvih medijskih istupa Dodika. Na žalost, od njega smo navikli na takve izjave. Postoje presude relevatnih sudova da se dogodio genocid nad Bošnjacima, i nevjerovatno je da niko ne reaguje na ove izjave - kaže Hajra Čatić.Srebreničanke u svom bolu ni danas nisu bile same. Pridružili su im se i građani Tuzle.

Naši forumaši, pored humanitarnih aktivnosti koje realiziraju na području Podrinja, takođe daju svom doprinos da se ne zaboravi genocid u Srebrenici. U nastavku fotografije našeg forumaša Čupe koji već dugi niz godina fotografiše, dokumentuje i prezentuje javnosti tragediju Srebrenice.A.M.

Priredio(la):