TUZLARIJE - D O S J E

10.01.2011.
Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Poduzimaju se sve potrebne aktivnosti na rješavanju slučaja Jasmina Rendića


Ministarstvo vanjskih poslova BiH u stalnom je kontaktu s nadležnim organima u BiH i Republici Srbiji u vezi s rješavanjem slučaja bh. državljanina Jasmina Rendića, koji je u Republici Srbiji uhapšen 24. aprila prošle godine na osnovu međunarodne potjernice raspisane od Interpola Kabula.

MVPBiH u saopćenju za javnost iznosi aktivnosti koje je do sada poduzelo s ciljem pružanja konzularne zaštite i zaštite ljudskih prava Rendića, te ističe kako su u rješavanje slučaja aktivno uključena i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH, prije svih ambasade BiH u Beogradu i Islamabadu.

Od trenutka kada je obaviješten o Rendićevom hapšenju MVPBiH je poduzeo sve što je bilo moguće u okviru svojih nadležnosti kako na pružanju njegove konzularne zaštite tako i na zaštiti njegovih ljudskih prava.

Kako se navodi u saopćenju, ambasador BiH u Republici Srbiji Boriša Arnaut je posjetio Rendića u pritvoru u Sremskoj Mitrovici i od tada ga redovno posjećuju i ambasador Arnaut i službenici Ambasade BiH u Beogradu.

S druge strane, Ambasada BiH u Islamabadu je u kontaktu s afganistanskim vlastima u cilju prikupljanja svih relevantnih informacija o predmetnom slučaju.

- Jedna od otežavajućih okolnosti za brže rješavanje predmetnog slučaja je veoma otežana komunikacija s vlastima u Kabulu i direktnim putem i putem Ambasade BiH u Pakistanu koja nerezidentno pokriva Afganistan - navode u MVP-u BiH.

Dodaju kako ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u vezi s tim planira uputiti pismo ministru vanjskih poslova Islamske Republike Afganistan Zalmayu Rassoulu.

Od aktivnosti koje su poduzete u vezi s ovim slučajem posljednjih dana, u MVP-u ističu sastanak predstavnika MVP-a, Ministarstva pravde BiH i Interpola Sarajevo održan 6. januara na kojem je razmatran ovaj slučaj.

Već narednog dana upućeni su dopisi ambasadama BiH u Beču i Islamabadu u kojima su date instrukcije da se hitno ponovo uspostave kontakti s ambasadama Islamske Republike Afganistan u navedenim zemljama, zatraži sastanak u vezi s ovim slučajem i uruče diplomatske note u kojima će se od nadležnih organa Afganistana zatražiti detaljne informacije u vezi s ovim slučajem.

Istog dana Ambasadi BiH u Beogradu upućen je akt Ministarstva pravde BiH u kojem se od nadležnih pravosudnih organa Srbije traže informacije o ovom slučaju i kojim će srbijanski organi biti obaviješteni o svim dosad poduzetim radnjama nadležnih organa BiH na zaštiti ljudskih prava Jasmina Rendića.

MVPBiH će i dalje poduzimati sve neophodne aktivnosti kako bi se slučaj Rendića riješio što je prije moguće i zaštitila njegova ljudska prava, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Fena

Priredio(la):