TUZLARIJE - D O S J E

18.01.2011.
Finansijski kolaps kuca na vrata
Federalna kasa zaključana, za plaće i naknade neće biti ni marke


Federalni trezor je zaključan i neće biti nikakvih isplata koje se odnose na 2011. godinu ukoliko ne bude usvojen budžet ili Odluka o privremenom finansiranju, potvrđeno je FTV-u iz Federalnog ministarstva finansija. To će Federaciju BiH dovesti u krizu, koju će, kako sada stvari stoje, morati riješiti OHR.

Sedamnaest dana institucije FBiH žive na veresiju i troše novac koji im još zvanično nije dodijeljen. Federalni trezor je zaključan za sve isplate, izuzev plaćanja obaveza nastalih u 2010. godini. Bez odluke o privremenom finansiranju, koja mora biti usvojena do kraja januara, iz federalnog trezora neće izaći ni jedna marka za obaveze iz ovog mjeseca.

"Naknade, plaće - ne mogu se isplatiti, administracija i policija će ostati bez plaća. U februaru se neće moći ništa isplatiti. Naknade koje tangiraju RVI, socijalna davanja, PIO - sve će se to zakočiti i po zakonu neće se moći transferirati iz budžeta Federacije BiH", kaže pomoćnik federalnog ministra finansija Emir Silajdžić.

Formiranje vlasti stopiralo je usvajanje odluke, što stvara nervozu među budžetskim korisnicima. Mnogo ih je u kreditima i postoji opravdan strah da će svako kašnjenje plaće dovesti i do dodatnih kamata, prijetnji žirantima. "Ako nema svima, ne mora biti ni nama. Spremni smo sačekati, ali uvijek ćemo biti protiv da jednima bude, a da drugima nema ili da se jednima povećava, a drugima smanjuje", poručuje predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH Safet Redžić.

Za sutra je zakazana sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj bi odluka trebala biti usvojena. Međutim, ako sazivanje sjednice Doma naroda FBiH - bilo u starom ili novom sazivu - ne bude uspješno, posljednje utočište bit će OHR.

"U nezvaničnim sam kontaktima s OHR-om dobio informaciju da, ukoliko bi OHR pristupio potvrđivanju odluke o finansiranju, bilo bi nužo da Zastupnički dom Parlamenta FBiH održi sjednicu i u tim smislu mi je sugerirano da je zakažem", kaže predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić.

Inače, vlada Federacije BiH usvojila je Odluku o privremenom finansiranju još sredinom decembra, ali zbog blokada u formiranju vlasti ona će tek sutra stići pred parlamentarce. (FTV)

Priredio(la):