TUZLARIJE - D O S J E

18.01.2011.
Izraelske vlasti saopštile
Uhapšen Aleksandar Cvetković osumnjičen za genocid u Srebrenici


Izraelske vlasti saopćile su da su uhapsile bivšeg vojnika vojske bosanskih Srba koji se sumnjiči za ubistva Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, prenosi FENA.

Ministarstvo pravde je objavilo da je uhapšen Aleksandar Cvetković nakon što je dobijen zahtjev iz Sarajeva za njegovim izručenjem.

Cvetković je 2006. doselio s porodicom iz BiH i ima izraelsko državljanstvo koje je dobio na temelju zakona jer je njegova supruga Jevrejka, prenosi u utorak Radio Slobodna Evropa.

Sumnja se da je Cvetković bio jedan od vojnika koji su bili egzekutori nad zarobljenim civilima, kao i Božidar Kuvalja koji je noćas uhapšen u Čajniču.

Uhapšen Božidar Kuvelja

Osumnjičeni za genocid u Srebrenici koji je noćas uhapšen u Čajniču je Božidar Kuvelja /40/ iz naselja Miljeno, javlja dopisnik Srne iz Čajniča.

Kuvelja je vozač po zanimanju, neoženjen je, sin poginulog borca, živi sa majkom u porodičnoj kući.

Komšije, prijatelji i sugradjani šokirani su njegovim hapšenjem i teškim optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo BiH.

Kuvelja se ranije odazivao na informativne razgovore, a policija mu je nalogu Tužilaštva BiH pretresala kuću. Kuvelja je osumnjičen da je kao službenik Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina, pri MUP-u Republike Srpske, lično učestvovao u strijeljanju zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Iz Tužilaštva je najavljeno da će Kuvelja u zakonskom roku biti proslijedjen Tužilaštvu BiH, gdje će ga postupajući tužilac ispitati u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za odredjivanje pritvora.

Priredio(la): A.M.