TUZLARIJE - D O S J E

28.01.2011.
Pekari najavljuju:
Hljeb i brašno u FBiH uskoro će ponovo poskupjeti!?


Hljeb i brašno u FBiH uskoro će ponovo poskupjeti, moguće već tokom idućeg mjeseca, ali još nije poznato za koliko, najavili su u srijedu proizvođači.

Hljeb je prije mjesec dana u ovom entitetu poskupio za 15 feninga (20 odsto), a brašno je, kažu pekari, od juna prošle godine do danas skuplje za 127 odsto. Kao razlog za novi skok cijena brašna i hljeba navode skuplju pšenicu na svjetskom tržištu uzrokovanu zabranom izvoza iz zemalja koje su veći proizvođači, te iscrpljenjem vlastitih zaliha. Osim toga, domaći mlinovi nemaju novca da nabavljaju ovu sirovinu pa će se povećati uvoz brašna, a oni koji je budu kupovali moraće dobavljati i prekookeansku pšenicu koja je mnogo skuplja.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja potrošača Kantona Sarajevo, prokomentarisao je da ne smije razmišljati šta će se desiti pri novim poskupljenjima jer se povećava kritična masa nezadovoljnih građana koji bi mogli izaći na ulice. Tvrdi da se zemlje okruženja i Evrope ponašaju domaćinski jer imaju robne rezerve i zalihe, što u BiH nije slučaj, te da zato ne vidi smisao postojanja institucija.

Meho Alić, šef marketinga “Aspeka” Sarajevo, jednog od vodećih proizvođača hljeba i peciva u FBiH, ističe da mora doći do novih poskupljenja, te da bi se korekcija cijena morala uraditi tokom februara.

- Svaka nova isporuka brašna je skuplja. Finansijski efekat koji smo dobili poskupljenjem pekarskih proizvoda za 15 feninga je pojeden posljednjom isporukom brašna. Sada tip 500 od 25 kilograma koji koristimo za polubijeli hljeb košta 0, 90 KM bez PDV-a, rekao je Alić.

U sarajevskom “Klasu” kažu da nestašica pšenice na tržištima susjednih zemalja i zemalja Evrope i njeno enormno poskupljenje od juna ne daju puno optimizma. Dodali su da prate situaciju i da će od ponuda i cijena pšenice zavisiti konačne cijene mlinskih i pekarskih proizvoda.

Sead Đipa, predsjednik Udruženja pekarskih obrtnika u FBiH, tvrdi da će hljeb još jednom poskupjeti do nove žetve kada će pšenica biti jeftinija. Dodaje da su proizvođači prinuđeni svakodnevno nabavljati pšenicu koja je skuplja jer su Rusija i Ukrajina zabranile izvoz, a Hrvatska i Srbija svoje zalihe čuvaju za sebe. Podsjetio je da su svi mali pekari povisili cijene i većina ih polubijeli hljeb prodaje za jednu KM, mada ima i onih koje su jeftinije. Industrijski polubijeli hljeb sada košta 1, 10 KM, a do 21. decembra prošle godine koštao je 0, 95 KM.

Ekonomista Igor Gavran smatra da nije moguće da sve firme imaju istu cijenu hljeba jer nemaju iste troškove, tako da porastom cijena “neko čini zloupotrebe”. Istakao je da država nema dobre robne rezerve, nedovoljno potiče poljoprivredu i ne daje povoljne kredite prerađivačima na što se, s pravom, sada pozivaju proizvođači. Po njegovom mišljenju, proizvođači i država zajedno trebaju stvarati zalihe.

- Malo ima domaće pšenice, a za ono što ima treba zabraniti izvoz, istakao je Gavran. (Bizon.ba)

Priredio(la):