TUZLARIJE - D O S J E

27.01.2011.
Policajac koji uzima je kriminalac, a šta je vozač koji mito daje?


Roman bi se mogao ispisati od priča "davanja" policajcima. Priča više nije samo priča, ljudi su u Banjoj Luci snimili i onoga koji uzima ali i onoga koji daje.O policajcima koji mito uzimaju nema se šta diskutovati, čine krivično djelo i narod za njih ima niz vrlo slikovitih naziva. PROBLEM je što ni slična imena narod nema za onoga ko mito daje iako je po zakonu kriv koliko i onaj ko mito uzima.

Svi su spremni vozača sa snimka da posmatraju kao jadnika iako jadnik NIJE MORAO da daje mito, i iako je jadnik davanjem mita sebi uštedio a od države UKRAO kaznu koju je po zakonu trebao da plati.

Zašto je ta uniforma tako magična pa i pametni zaboravljaju da poštenje nije u uniformi već u ličnosti osobe, uključujući i one koja se u civilnoj odjeći nađe u ulozi vozača. Zašto se poštenje i jednom i drugom ne vaga istom vagom? Zašto je za gotovo sve stanovnike ove države policajac lopov, a vozač nije? U koju kategoriju spadaju vozači koji i ne pomišljaju da daju mito i koji bez pogovora prihvataju odgovornost i propisanu kaznu za učinjeni prekršaj?

U informaciji koja ide uz ovaj video navodi se da je MUP RS-a suspendovao ovu dvojku i pokrenuo istragu, a niko ne postavlja pitanje zašto nije identifikovan i vozač i zašto protiv njega nije pokrenuta istraga?

U ovoj državi je puno toga naopako ali je najopasnije, i najteže za "popraviti" ono što je naopako u glavama ljudi. Naopako je onome u uniformi reći, a onome bez uniforme ne reći, "sram te bilo".

V.K.

Priredio(la):