TUZLARIJE - D O S J E

27.01.2011.
Projekcija filma Belvedere
Društvo ne treba prešutjeti pravu istinu o ratu u BiH
U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHRBH) u srijedu uveče je u Kinu Kaledioskop u Tuzli održana debata o temi "Bh. društvo i žrtve ratnih zločina - pitanje prošlosti ili budućnosti?" .

Prije debate prikazan je film „Belvedere“ režisera Ahmeda Imamovića. Film prati jednu malu intimnu priču porodica koje nakon 15 godina od genocida još uvijek ne mogu da se smire i da spuste kosti svojih najmilijih u mezarje Memorijalnog kompleksa Potočari. Realnost njihove neumorne portage za istinom sudara se sa trivijalnošću svakodnevice tranzicijskog društva opsjednutog produkcijom "reality shows" koji formiraju pojedince sa površnim karakterom.Učesnici debate bili su režiser Ahmed Imamović, direktorica „Vive žene“ iz Tuzle Jasna Zečević, a moderatorica je bila Una Bejtović. Cilj debate, kako su naglasili organizatori, bio je da se fundamentalna pitanja koja ovoj film postavlja dublje problematiziraju, a tiču se odnosa bh. društva u cjelini prema žrtvama ratnih zločina i svim implikacijama koje taj odnos može imati na budućnost BiH.Režiser filma je kazao da bi najveći uspjeh ovog filma bio kada bi se o preživjelim žrtvama proteklog rata govorilo neprekidno, a ne samo 11. u mjesecu, koji mnogi politiziraju taj datum i ubiru političke poene. Dodao je da ga je tokom snimanja filma fascinirao odnos žena Srebrenica koje su preživjele strašne zločine, a da iz njih, nakon svega, ne govori jezik mržnje i osvete. Njihov jedini cilj je da pronađu i ukopaju svoje najmilije, kao i kažnjavanje ratnih zločinaca.

- Za nekih 20-30 godina neće biti majki da traže svoje nestale, a društvo koje o svemu ovome sada šuti nakon toliko godina će imati nove naraštaje koji će se s pravom pitati zašto smo to dozvolili. Djeca su budućnost zajednice, a u porodicama u kojima odrastaju o problemu ratnih trauma se šuti ili nedovoljno govori. To treba promjeniti jer samo na taj način možemo biti sigurni da se sve ovo za nekoliko decenija možda neće opet ponoviti - kazala je Jasna Zečeviće iz UG "Viva žene".Iako se debati nije odazvao veliki broj građana, ne može se reći da ona nije u potpunosti uspjela. Predstavnici medija, brojni predstavnici i članovi podrinjskih udruženja, kao i građani Tuzle koji su osjećali moralnu potrebu biti dio pomenute debate složili su se da o ovim stvarima treba razgovarati, otrgnuti ih od zaborava, a da je film "Belvedere" odličan način da se priča o onima koji traže smiraj svoje duše učini besmrtnom.

S.P.

Priredio(la):