TUZLARIJE - D O S J E

03.02.2011.
Šta su pokazala četiri mjeseca od izbora?
Koga nema bez njega se može!


Namirila su se četiri mjeseca od održavanja općih izbora a nova vlast nije uspostavljena ni na nivou države, ni Federacije, ni svih kantona. Ružno jeste ali nije i tragično, bar smo se uvjerili da nam je svejedno imali ili nemali vlast.

U nekim segmentima je čak i bolje što je nema. Mirno je i stabilno jer narod nema protiv koga da protestvuje. Pošteđeni smo od "spasonosnih" aranžmana sa MMF-om, ne zaključuju se veliki poslovi sa propalim firmama, nema ko da donosi genijalne propise poput onog o fiskalizaciji ili da poveća stopu PDV-a. Nema do daljnjeg zapošljavanja familije u administraciji što bi zbog prirodnog odliva moglo da dovede do smanjenja ukupnog broja državnih službenika. Niko ništa ne radi, osim što se mora, a ko ne radi taj i ne griješi. Štedi se tako na neučinjenim greškama, a nisu male ni uštede na službenim putovanjima i reprezentacijama.

Moglo bi se još nabrajat ali i ovo što je navedeno dovoljno je da se pomisli da možda ne bi bilo ni loše da se ova četiri mjeseca produže na četiri godine. Neka postojeća vlast nastavi da ništa ne radi u tehničkom mandatu, a novi nek se dogovaraju.


Ocijenite 4 mjeseca bez vlasti!
Odlično je, nikad bolje
Bolje je što je nema
Svejedno je, imali je ili nemali
Nije dobro
Ne valja nikakoRezultati
Problem bi mogle biti skupštine, formirane su na svim nivoima pa je moguće da poslanici požele da zasjedaju, repliciraju, glasaju i izglasaju ni krivi ni dužni još kakav glupi zakon ili propis. Tome bi se moglo doskočiti ako iz naroda, onako "spontano", krene inicijativa da im se svima povećaju paušali ako ne dolaze na zasjedanja. Svi su oni velike demokrate i nema sumnje da će rado poslušati svoj narod.

Jedino je Predsjedništvo enigma, u situaciji kad niko ništa ne može da se dogovori njih trojica našla da se prave pametni pa se dogovaraju, slažu, čak i zajedno putuju. Njih je možda najbolje i ne dirat, ionako su ikebane bez stvarne vlasti i ovlasti.

Jeste, polazna ideja je bila da se ovim tekstom ironizira naša stvarnost ali maknimo ironiju u stranu. Stvarno ne bi bilo loše da ova četiri mjeseca produže na četiri godine.

V.K.

Priredio(la):