TUZLARIJE - D O S J E

03.02.2011.
Malo optimizma iz Gradačca
˝Izomont˝ na korak do milionskog posla


Državni projekat izgradnje 200 vila za lokalno stanovništvo u Abu Dhabiju, kako sada stvari stoje, mogao bi pripasti bosanskohercegovačkoj kompaniji Izomont iz Gradačca, koja je jedan od najozbiljnijih kandidata za izvođenje radova. Ukoliko se ispune svi administrativni preduslovi, ova kompanija bi uskoro trebala zaključiti posao vrijedan vrtoglavih 64 miliona eura.

Izomont se na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata pojavio krajem 2009. godine, kada su u Abu Dhabiju otvorili svoje predstavništvo. Direktor Izomonta Amir Kamberović za eKapiju priča o prilici koja im se pružila da realizuju najveći projekat od osnivanja kompanije, 2005. godine. On ističe da uspješno sklapanje ugovora u ovom trenutku ovisi od administrativnih procedura i preugovornih radnji.

"Kao i za svaki drugi veliki projekat, firma je dužna obezbijediti određene bankovne garancije koje u ovom slučaju iznose oko 10 miliona eura. Također potrebno je snositi troškove obrade ugovora, 10 hiljada eura za predugovor, te 50.000 eura za samo potpisivanje. Do sada smo uspjeli obaviti oko 70 posto posla, a ostalih 30 posto zavisi od dinamike naplate potraživanja od drugih investitora", kaže Kamberović za eKapiju.

On također navodi da je izgradnja 200 vila dio projekta koje vlasti Abu Dhabija provode u sklopu programa izgradnje takozvanih "hiljadu tipičnih kuća". Posao je podijeljen na pet dijelova, a jedan dio bi trebao pripasti i izvođaču iz Bosne i Hercegovine.

Abu Dhabi, inače jedan od najbogatijih gradova u svijetu, prava je obećana zemlja za građevinare. Ovaj emirat u zadnjih nekoliko godina obilježio je brzi privredni razvoj, visoki prirast stanovištva te nagla urbanizacija. Danas je on najveće gradilište na svijetu s najskupljim projektima i građevinama. Skoro pola miliona stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata sjedi na nalazištima nafte koja čine jednu desetinu ukupnih svjetskih rezervi "crnog zlata". Abu Dhabi je središte svih većih trgovina na Srednjem Istoku. Također je popularno turističko središte, sa prelijepim bijelim plažama, velikim vrtovima i parkovima, luksuznim shopping centrima, hotelima i kulturnim centrima. (eKapija.ba)

Priredio(la):