TUZLARIJE - D O S J E

02.02.2011.
Da li znate da prosječna porodica godišnje plati državi 8.500 KM?


Prosječna četvoročlana porodica u Federaciji BiH, u kojoj jedan član radi i izdržava supružnika i dvoje djece, godišnje plati državi više od 8.500 KM na ime poreza i drugih dažbina.

Ako se kao polazna osnova uzme prosječna brutoplata u FBiH, koja iznosi 1.176 KM, prosječna porodica godišnje daje državi 5.820 KM na penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, te na porez za platu.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, 1.380 KM se izdvaja na porez na dodatu vrijednost (PDV) na potrošačku korpu, 1.065 KM na PDV na ostale troškove, 149 KM državi ide od registracije vozila, dok se oko 120 KM troši na administrativne troškove. (srna)

Na ovu agencijsku vijest dodajmo i to da je prava šteta što te pare koje završe u državnoj kasi i ne vidimo. Sasvim bi druga priča bila da dobijamo bruto platu na ruke pa onda tim istim svojim rukama uplaćujemo poreze i doprinose. Tek tada bi imali onaj pravi osjećaj da ovu državu finansiramo svojim parama, da državne i javne službe postoje zbog nas, da je u svemu onome što se naziva "državnom imovinom" i dio našeg novca. Vjerujte, tada bi i svoje omiljene političare gledali drugim očima i njihove isprazne riječi vagali bi drugim vagama.

V.K.

Priredio(la):