TUZLARIJE - D O S J E

02.02.2011.
Istekao rok za fiskalizaciju prve grupe poreznih obveznika
Prodaju li se u FBiH neispravne fiskalne kase?


Kako sada stvari stoje, fiskalizacija u Federaciji BiH je na dugom štapu. Nakon što nije prošao prijedlog da se donese državni zakon o fiskalizaciji, to je prepušteno entitetima. Republika Srpska je donijela svoj zakon i odmah ga počela da primjenjuje, ali zbog brojnih rupa i nepripremljenosti, posljedice su, blago rečeno, šokantne - pored ostalog, već je ugašeno oko 6.000 malih radnji čiji su vlasnici najmanje krivi. Time je izgubljeno i na hiljade radnih mjesta.

I Federacija BiH je donijela svoj zakon, a Porezna uprava je izdala 100.000 identifikacijskih brojeva za fiskalne uređaje što je iznenađujuće mali broj. Međutim, počeli su odmah na vidjelo izlaziti brojni problemi zbog kojih taj sistem nije zaživio i pitanje je kada će.

Naime, pristup aplikaciji Porezne uprave imaju samo četiri firme zastupnika fiskalnih uređaja koje, sudeći po onome što se događa u praksi, nisu ni pripremljene ni opremljene za taj posao. Riječ je o tvrtkama „KimTec" iz Viteza, „NeosoftComputers" iz Mostara, „Tring" iz Gračanice i „Erp Consulting" iz Sarajeva.

Do sada je u FBiH primljeno oko 1.800 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, a fiskalizirana su 1.263 uređaja, od toga u Sarajevu 242, Mostaru 200, Bihaću 155, Zenici 223. Već se pokazalo da se veliki broj uređaja pokvario i da se kvarovi ne mogu otkloniti na licu mjesta, a na to se vezuje tehnička neopremljenost servisa i ndovoljna obučenost i stručnost servisera. Upravo zbog toga se ne ostvaraju osnovni uvjeti za potpuno uvođenje sistema fiskalizacije.

Sve u svemu, utisak je upućenih da su federalne vlasti, zapravo Vlada, potpuno nepripemljeno ušli u cijeli projekt. (Bizon.ba)

Vezani tekstovi:

NAROD ZNA kako se pravi DRŽAVA PO MJERI ČOVJEKA

Priredio(la):