TUZLARIJE - D O S J E

10.02.2011.
Uspješno lobiranje hrvatskih stranaka
Angela Merkel ZA stvaranje hrvatske izborne jedinice u BiH?

Angela Merkel prihvatila prijedlog o stvaranju hrvatske izborne jedinice u BiH?


Angela Merkel prihvatila prijedlog o stvaranju hrvatske izborne jedinice u BiH?

Foto: AFP

HRVATSKE stranke iz BiH su kod njemačke kancelarke Angele Merkel uspjele izlobirati da Hrvati dobiju posebnu izbornu jedinicu koja bi obuhvaćala i dio Republike Srpske.

Srpski Press piše kako je Merkel pripremila prijedlog paketa ustavnih promjena za BiH, među kojima je i ideja o formiranju posebne hrvatske izborne jedinice. Merkel je ovih dana vodila pregovore sa strankama iz BiH, a navodno su hrvatske stranke uspjele izlobirati ustavne promjene koje bi dovele do radikalne promjene izbornog sustava i popravljanja pozicije Hrvata u BiH.

Srbi neće prihvatiti "oduzimanje" dijela RS

Izvori iz diplomatskih krugova u Sarajevu kažu da se već "ispipava puls" za kontroverzan prijedlog kojima bi se spriječila mogućnost da bošnjački glasači izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Navodno u prijedlogu stoji da granice izborne jedinice prijeđu entitetsku liniju i obuhvate dio Posavine. Izvori tvrde da će se tim prijedlogom smiriti Bošnjaci, zbog eliminiranja zahtjeva za stvaranje trećeg entiteta, a mogao bi zadovoljiti i Hrvate. Pitanje je da li bi Srbi pristali na to, jer se obuhvaća i dio Republike Srpske.

Srpske stranke kažu da nikada ne bi pristale na to da ta izborna jedinica zahvati i dijelove Republike Srpske. (index.hr)

Priredio(la):