TUZLARIJE - D O S J E

13.02.2011.
Janjarski vizionar želi postati najveći proizvođač povrća u BiH


Kulturno-umjetničko društvo „Mula Alija Sadiković“ iz Janje, u saradnji sa janjarskom organizacijom BZK „Preporod“ organizira nagradnu igru sa ciljem povećanja broja čitatelja knjiga. Najagilnijih stotinu čitatelja bit će nagrađeni. Nagrade će obezbijediti sponzori, a najviše – trećinu ukupnog fonda dodjeljuje Vahidin Mulamustafić.


Vahidin Mulamustafić

Mulamustafić je dobro poznat u Podinju jer sudjeluje u mnogim humanitarnim akcijama, ili je inicijator i pokretač značajnih projekata za Janju i Janjarce. On živi i radi u Beču. Uspješan je poduzetnik i biznismen. Zarađena sredstva u inostranstvu rado ulaže u svoj rodni kraj – Janju. Iza njega su brojnih humanitarni ali i poduzetnički poduhvati. Pomagao je učenike povratnike, sudjelovao u podršci izgradnji i obnovi javnih objekata u Janji, a zatim se okrenuo projektima koji donose dobra njemu i svima u zajednici.

-Mnogi naši ljudi, koji su stekli imetak vani, svoj novac ulažu u nekretnine u Bosni, koje, uglavnom, najveći dio godine, zjape prazne. Ogromni novci leže u bankama, neiskorišteni. Ja mislim da je mnogo korisnije ulagati u posao, kojim će se otvarati nova radna mjesta, ali i nove perspektive za naš narod, kaže Mulamustafić.
Zato se Vahidin odlučio da zarađeni novac u Evropi uloži u proizvodnju povrća u Bosni, u Janji, i da gotove poljoprivredne proizvode izvozi u Evropu.


Vahidinovi plasteniciU cilju ostvarenja ove nakane, planira postati najveći proizvođač povrća u Bosni i Hercegovini. Uložio je značajna sredstva u pokretanje plasteničke proizvodnje. Danas je na njegovom imanju instalirana oprema na površini od 20 dunuma zemljišta pod plastenicima. Sva proizvodnja je modernizirana i pod nadzorom kvalifikovanih stručnjaka koji primjenjuju najnovije agrotehničke metode u ovoj oblasti. Namjerava proizvoditi povrće, voće i cvijeće u plastenicima i staklenicima na površini od 100 dunuma. I sve to izvoziti u Evropu.Već su instalirani proizvodni i skladišni prostori, a u planu proširenja kapaciteta su proizvodni pogoni za automatiziranu, visokoproduktivnu i ekonomičnu poljoprivrednu proizvodnju. I plan je da se u naredne tri godine ciklus zaokruži i da planovi budu ostvareni u punom kapacitetu. Zapošljava desetak radnika, a u sezoni će ih biti tri puta toliko u poslu sa dobrom zaradom.

Uz sve ovo, Vahidin Mulamustafić je finansirao nabavku potrebne, najmodernije opreme za pokretanje lokalne radio stanice Radio Glas Drine Studio Semberka Janja. Nesebično potrebnom opremom pomaže janjarski nogometni klub Podrinje, nabavio je dio vrijedne opreme za Dom zdravlja u Bijeljini i opremanje ljekarske ambulante u Janji, pomaže izgradnju i obnovu devastiranih džamija i drugih vjerskih objekata.

Aktivan je i u organiziranju naših ljudi u Beču, u Austriji i na svaki način nastoji održati čvrste veze sa svojom Bosnom, sa svojim rodnim krajem i Janjom. I ne žali se na težak izbjeglički život, već sudjeluje u jednoj pozitivnoj povratničkoj priči i provodi u djelo ideje i zamisli koje donose dobro i njemu i svima koje uspijeva obradovati svojim humanim i produktivnim akcijama.

Mula-Alija Sadiković

Priredio(la):