TUZLARIJE - D O S J E

19.01.2012.
Državni univerzitet New York
Studenti Američkog univerziteta u BiH mogu završiti studije
Državni univerzitet New York, koji je prekinuo saradnju sa Američkim univerzitetom u BiH, omogućit će studentima ovog univerziteta u BiH da završe započete studije.

Ugovor o davanju dvostrukih diploma istekao je 1. novembra 2011. godine i Državni univerzitet New York nakon isteka neće obnoviti partnerstvo sa Američkim univerzitetom u BiH, ali je obavijestio studente da će moći da se upišu direktno na kampus Univerziteta New York da bi završili studij i dobili diplome.

Studenti imaju mogućnost da se upišu direktno na kampus u New Yorku ili da završe program kroz učenje na daljinu. Državni univerzitet New York kontaktirao je svih 285 studenata koji su bili upisani u program u maju 2011. godine ili prije toga.

Državni univerzitet New York poziva nove aplikante da se upišu na svoj program direktno, naglašavajući da novi studenti ne bi trebalo da se upisuju na Američki univerzitet u BiH očekujući da će dobiti diplomu Državnog univerziteta New York, jer takva mogućnost više ne postoji.

Sa namjerom da budu minimizirane nejasnoće u javnosti, 15. decembra 2011. godine, Državni univerzitet New York zatražio je da sve informacije koje se tiču ovog univerziteta budu uklonjene sa web-stranice Američkog univerziteta BiH. Američki univerziteta BiH još nije ispunio ovaj zahtjev, saopšteno je iz Državnog univerziteta New York.

Državni univerzitet New York najveći je univerzitet u SAD, sa najviše ponuđenih programa, sa više od 467.000 studenata koji se obrazuju u više od 7.500 različitih oblasti studiranja i sertifikovanih programa raspoređenih na 64 kampusa i sa gotovo tri miliona bivših polaznika širom svijeta. (SRNA)

Zašto šuti Američka ambasada?

U navedenoj vijesti nema ključnog podatka bitnog za roditelje studenata i studente Američkog univerziteta u BiH, a to je, kakvi su finansijski uslovi za završetak studija i dobijanje američke diplome.

Svako ko je i samo usput pratio rad Američkog univerziteta u BiH mogao je zapaziti snažnu podršku Američke ambasade u BiH ovom Univerzitetu. Prije samo pola godine ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Patrick Moon, obratio se u Sarajevu diplomantima AUBiH. Podršku Univerzitetu su davale i druge značajne ličnosti iz američkog političkog miljea o čemu je na navedenoj promociji govorio i predsjednik Američkog univerziteta u BiH, Denis Prcić, istakavši:

- Sav naš timski rad sa administracijom i profesorima Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovni i Državnog univerziteta iz New Yorka (SUNY Canton) ne bi bilo moguće ostvariti i izvesti nastavu da nije bilo jake podrške u svakodnevnom radu od Administracije Sjedinjenih Američkih Država, uključujući prijatelja Američkog univerziteta, bivšeg predsjednika Billa Clintona i članova Američkog Senata, sen. Kerrya, bivšeg sen. Voinovicha, sen. Lugara, sen. Shumera, sen. Gillibranta, sen. Cardina, i više od 150 prijatelja i članova Američkog Kongresa, te prijatelja iz State Departmenta, uključujući Državnog Sekretara Hillary Clinton, kao i zamjenika Jamesa Stainberga, Stuarta Jonesa, Thomasa Countrymana i drugih.

Od trenutka kada je postalo jasno da Državni univerzitet New York neće produžiti ugovor sa AUBiH, nismo imali priliku da čujemo ni komentar ni mišljenje nikoga od pobrojanih ličnosti iako su svi zajedno u najvećoj mogućoj mjeri doprinjeli zabludi roditelja i studenata o sticanju američke diplome studiranjem u BiH. Isto kako su znali posjećivati AUBiH bilo bi red da se oglase i u ovoj ružnoj situaciji u kojoj ispaštaju jedino roditelji i studenti Američkog univerziteta u BiH.

A.M.

Priredio(la):