TUZLARIJE - D O S J E

29.01.2012.
U Sarajevu umro profesor Nijaz Duraković


U Sarajevu je iznenada umro ugledni profesor i političar Nijaz Duraković. Ovu vijest je potvrdio njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik, predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac.

Prve nezvanične informacije kažu da je profesor Duraković umro uslijed infarkta.

Nijaz Duraković je rođen u Stocu 1949. godine. Osnovno i gimnazijsko obrazovanje stekao je u Stocu. Studij sociologije završio je 1971., magistrirao je 1975., a doktorirao 1979. godine. Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova.

Bio je predsjednik Saveza komunista BiH, predsjednik SDP-a BiH, član ratnog Predsjedništva Republike BiH te član Predsjedništva SDU BiH. Duraković je bio redovni profesor na Fakultetu političkih nauka na predmetima "Uporedni politički sistemi" i "Međunarodni odnosi".

Saučešće Željka Komšića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je danas telegram saučešća porodici Duraković, povodom iznenadne smrti političara i profesora Nijaza Durakovića.

"Sa tugom sam primio vijest da nas je napustio naš Nijaz. Otišao je veliki čovjek, veliki i uspješni političar i veliki borac za našu državu BiH. Siguran sam da će Nijaz Duraković ostati upamćen kao čovjek koji se nikada nije štedio u svome poslu i kao čovjek koji se svakim atomom svoje snage borio za svoju zemlju, bez obzira koju funkciju obnašao. Svi mi smo izgubili puno njegovim preranim odlaskom i iza njega će ostati praznina koju će biti vrlo teško popuniti. U ovom teškom trenutku upućujem izraze najdubljeg saučešća Vašoj porodici", navodi se u telegramu saučešća Željke Komšića.

Priredio(la): FENA