TUZLARIJE - D O S J E

31.01.2012.
Obavljena dženaza i ukop Nijaza Durakovića


U haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu danas je obavljena dženaza i ukop univerzitetskog profesora i političara Nijaza Durakovića koji je umro u nedjelju u 63. godini.

Dženazu-namaz je imamio reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić koji je u obraćanju naglasio da se opraštamo od čovjeka koji nas je zadužio da se osjećamo sigurnim u ovom gradu i zemlji.

„Svi koji su došli ovdje svjedoče i posvedočit će i na onom svijetu da je Nijaz bio na straži svog naroda i svakog čovjeka dobre volje“, kazao je Cerić.

"Nijaz je bio ljudina i pošten čovjek. Uvjeren sam da je ostavio iza sebe one koji će učiti na njegovom primjeru hrabrosti i neće izdati ono za šta se on borio", dodao je Cerić.

Porodica, prijatelji, kolege i više hiljada Sarajlija oprostili su se od Durakovića koji je ukopan uz najviše počasti.

Nijaz Duraković je rodjen u Stocu 1949. godine. Bio je predsjednik Saveza komunista BiH, predsjednik SDP-a BiH, član ratnog Predsjedništva Republike BiH, te član Predsjedništva SDUBiH.

Duraković je bio redovni profesor na Fakultetu političkih nauka na predmetima "Uporedni politički sistemi" i "Medjunarodni odnosi". Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija, istraživačkih radova.

Priredio(la): FENA