TUZLARIJE - D O S J E

31.01.2012.
31. januar - Dan bez cigarete


Danas je 31. januar, dan bez cigarete. Govoreći zadnjih godina više o štetnosti duhanskog dima koji se direktno ili indirektno udiše, malo je onih koji ne znaju koliko je nikotin štetan. Mnogi pušači pokušavaju prestati pušiti ili barem smanjiti broj cigareta u toku dana. Nekada se pušenje posmatralo kao čin odrastanja, zrelosti, frajerluka, pušili su popularni glumci, pjevači, malo ko se od poznatih ličnosti mogao vidjeti bez cigarete. U školama kao i na fakultetima gotovo redovno su pušili popularniji učenici odnosno studenti.

Propagirajući zdravlje, govoreći o bolestima koje se mogu dobiti ili pogoršati kod pušača, s vremenom je došlo do opadanja popularnosti pušača, koji su od nekadašnjih velikih faca degradirani u ljude loših navika, gotovo slabog karaktera. Sve je manje reklamiranja duhanske industrije čak i kod nas, iako smo svjedoci da imamo dosta reklama za cigarete. Novost je i da imamo odvojene dijelove u ugostiteljskim objektima za pušače i nepušače, a da li će kada doći i do zabrane pušenja na javnim mjestima ostaje da se vidi.

Većina nepušača pušače smatraju sebičnim osobama koje trujući sebe truju i sve druge. Pasivno pušenje zna biti vrlo opasno, posebno kada se puši pred malom djecom, trudnicama, bolesnicima i sl. U svijetu, se dan nepušenja obilježava 31. maja, a zanimljivo je da se u našoj zemlji na inicijativu studenata Medicinskog fakulteta, tačnije članova Sekcije za borbu protiv pušenja kao „Dan bez cigareta“ proglasio i 31. januar. Sekcija je osnovana 1982. godine a njeni članovi bili su vrlo aktivni.

Da vas nagovorimo da manje pušite dodajmo i da nikotin stvara ovisnost, a katran djeluje štetno po zdravlje. Duhan povećava rizik obolijevanja od raka pluća, povećanog krvnog pritiska, ubrzanog rada srca, impotencije i neplodnosti i hroničnog oboljenja otežanog disanja, sve same bolesti za pomjeranje s mjesta.

Pušenje je vrlo štetno za zdravlje!

Zabranjeno je čitati ovaj članak sa zapaljenom cigaretom!


S.M.

Priredio(la):