TUZLARIJE - D O S J E

22.02.2012.
Otkrivamo toplu vodu
Bolje je imati nasip nego planove za odbranu od poplava
Jutros čitam kako je Federalni štab civilne zaštite izdao Naredbu za provođenje planova zaštite od poplava. Na slici članovi štaba u uniformama civilne zaštite, ozbiljni kao i situacija, prosto ulijevaju povjerenje da s njima tako ozbiljnim plavne vode nemaju kod nas šta da traže. A opet, ne može čovjek i da ne pomisli što li nas ti planovi ne odbraniše od prošlogodišnjih poplava, i onih ranijih? Ne kažem, nije loše imati plan ali slike sa raznih strana svijeta govore da je još bolje imati dobre nasipe i regulisana korita rijeka.

Možda griješim ali po onome što čujem i pročitam čini mi se da smo baš sa nasipima tanki. Ne sjećam se da sam od prošlogodišnjih poplava igdje pročitao da je negdje kod nas izgrađen novi nasip ili da je postojeći pojačan, podignut za pola metra. Šta hoću da kažem? Iste rijeke i isti planovi bez novih infrastrukturnih objekata za zaštitu od poplava rezultiraće istim poplavama.

Slaba će utjeha poplavljenim ljudima biti u saznanju da su planovi zaštite od poplava aktivirani na vrijeme i da su vlasti na vrijeme proglasile stanje prirodne nesreće. Kad se nema potrebnih infrastrukturnih objekata rezultat poplava će biti isti bez obzira na planove i kad su aktivirani, prije ili poslije.

Gledajući ona ozbiljna lica članova Federalnog štaba civilne zaštite nekako mi se čini da bi bilo poštenije da ne ulijevaju ljudima lažnu nadu u nekakvu zaštitu od poplava koje nema već da kažu otvoreno kako stvari stoje, a stoje tako da će plavni val ako naiđe poplaviti sve što je i do sada plavio. Za poplavljene ljude je puno korisnije ako znaju kakvu stvarnu pomoć mogu da očekuju od federalnog do općinskih štabova civilne zaštite. Mogu li računati na kakvu organizovanu pomoć u spašavanju života i imovine, kome mogu da se obrate, šta mogu da traže.

V.K.

Priredio(la):