TUZLARIJE - D O S J E

09.02.2012.
BH Telecom podijelio 1.200.000 KM donacija


Tokom prošle i ove sedmice organizirano je potpisivanje pojedinačnih ugovora za donacije koje je BH Telecom dodijelio za širok spektar kandidiranih projekata. Tokom četvrtka i petka 02. i 03. februara ove godine, organizirano je potpisivanje ugovora o donaciji u upravnoj zgradi BH Telecoma u Tuzli za ovaj grad, Tuzlanski kanton, Brčko D. i djelove RS koji gravitiraju ovoj regiji. Udruženja koja su se javila na Javni poziv u 2011., a sa područja TK, dobila su oko 180.000 KM po osnovu donacija za prijavljene projekte.Odluka Skupštine Dioničkog društva BH Telecoma, o dodjeli donacija obuhvatala je pravna lica na području Bosne i Hercegovine, a aplicirati su mogla udruženja građana, kulturno-umjetnička i sportska društva i klubovi, nacionalna udruženja, vjerske i humanitarne zajednice, omladinske asocijacije i ostale NVO organizacije.

Ukupno je 908 pravnih subjekata je dobilo sredstva za kandidirane projekta, a prijavljenih je bilo oko 1200 sa područja cijele Bosne i Hercegovine.Visina donacija je bila različita, ovisila je o vrsti i vrijednosti kandidiranih projekata


Dobitnici sredstava uglavnom nisu krili zadovoljstvo. Bilo je iznenađenih, bilo je i onih koji su uputili primjedbe na visinu iznosa, praveći poredbe (iako neuporedive). Zbog neupućenosti, npr. ova sredstva poređena su sa sredstvima po sponzorskim ugovorima. Ipak prevladavala su mišljenja onih koji u ovoj donaciji vide vrijednost koja prelazi vrijednost novčanog iznosa.

„Mi smo i radosni i zadovoljni. Zadovoljni smo iznosom dobijenih sredstava, moći ćemo pokriti dio troškova nama značajnog projekta, a sretni jer ova donacija nam daje dio sigurnosti koje pruža BH Telecom. Po prvi put je naše udruženje apliciralo i dobilo donaciju, čime smo, nadati se, ušli u „krug BH Telecoma“, što svakako daje izvjesnost da će naši dobri i vrijedni projekti biti podržani i u buduće, “ riječi su prf. Marice Petrović predsjednice „Matice hrvatske“ u Tuzli.

Namik Trutović, predsjednik plesnog kluba „Flamenko“ i trener akrobatskog Rock and Roll-a i društvenih plesova nije krio iznenađenje:

“Ova donacija sigurno vraća povjerenje. Iznenađeni smo i radosni, ponovo možemo razmišljati o nastavku organiziranja turnira i planirati takmičenja koja su prestala zbog nedostatka sredstava, iako smo sve ovo vrijeme marljivo trenirali. Redovno apliciramo, uglavnom bezuspješno, eto sad smo i dobili potporu našem projektu.“

„Novca nikad dosta, mi učestvujemo u brojnim konkursima, dobijamo sdredstva, ne možemo se požaliti, ali uvijek nas čeka neka potreba, kupujemo novu opremu, knjige, proširujemo sadržaje, poboljšavamo uslove našim korisnicima, pomažemo i druge uključujući ih u zajedničke projekte i, sve korisno potrošimo, “ nije krila zadovoljstvo direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić, gospođa Enisa Žunić dodavši:

„Uzdravlje BH Telecomu, a uzdravlje bome i nama, kad pravimo projekte od kojih korist ima široka društvena zajednica“.JU „Narodno pozorište“- Tuzla, Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“-Doboj Istok, Planinarsko društvo „Gradina“-Gradačac, UG Atletski klub „Sloboda–Tehnograd“, Nogometni klub "Slaven"-Živinice, Fudbalski klub „Sloboda“-Tuzla, UG „Urdosa“–Tuzla, Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“-Tuzla, Udružeje slijepih „Homer“ –Lukavac, JU „Dom penzionera“-Tuzla, Odbojkaški klub „Kula Gradačac“–Gradačac, UG „Eko –zeleni“ Kalesija, su samo neki među onima koji su dobili donacijska sredstva.

Eila V.

Priredio(la):