TUZLARIJE - D O S J E

08.02.2012.
Saopštenje Elektroprivrede BiH
Zalihe uglja se smanjuju, snabdijevanje kupaca stabilno
Situacija u kojoj se trenutno nalazi Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, izuzimajući ratni period 1992.-1995.godina, najteža je od postojanja Elektroprivrede BiH . Uslijed loše hidrološke situacije, najlošije u posljednjih 60 godina, već izvjesno vrijeme JP EP BiH u proizvodnji električne energije uglavnom je oslonjeno na termokapacitete - termoelektrane "Tuzla" i "Kakanj".

U proteklim danima, zbog obilnih sniježnih padavina, ovaj problem je dodatno izražen. Termoelektrane ¨Tuzla¨ i ¨Kakanj¨ su u maksimalnom pogonu, zalihe uglja se smanjuju, dopreme novih zaliha su otežane zbog problema u transportu. Depoi uglja u termoelektranama su pod snijegom i zaleđeni, dok je vertikalni i horizontalni transport u termoelektranama također otežan. U vanrednim uslovima rade i rudnici.

Bez obzira na navedene okolnosti, za JP Elektroprivreda BiH prvi prioritet su bh građani.
Domaćinstva neće ostati bez napajanja električnom energijom!

JP Elektroprivreda BiH otkazala je izvoz električne energije po osnovu ranije zaključenih ugovora – fokusirani smo u potpunosti na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Interventne ekipe su u punoj pripravnosti. I pored izrazito loših vremenskih uslova kvarovi na elektrodistributivnim mrežama se otklanjaju u rekordnom roku. Snabdijevanje kupaca električnom energijom je stabilno.

Ukoliko se obistine prognoze o novim padavinama, a da se pri tom ne omogući neometana doprema novih količina uglja u termoelektrane, situacija će postati zabrinjavajuća. Stoga, JP Elektroprivreda BiH poziva sve relevantne institucije i preduzeća da omoguće dopremu novih količina uglja u termoelektrane „Tuzla“ i „Kakanj“.


Upućujemo i apel građanima da potrošnju električne energije reduciraju i na taj način pomognu u lakšem prevazilaženju posljedica vanrednih okolnosti i spriječavanju njihovog intenziviranja.

Priredio(la):