TUZLARIJE - D O S J E

05.02.2012.
Termoelektrane u maksimalnom pogonu
Zalihe uglja se smanjuju
Usljed povećane potrošnje električne energije, maksimalne proizvodnje termoelektrana "Tuzla" i "Kakanj" i otežane dopreme novih količina uglja na depoima termoelektrana su znatno smanjene količine ovoga energenta.

Zbog izrazito loših vremenskih uslova otežan je i transport uglja unutar termoelektrana. Dodatni problem predstavljaju otežani uslovi za rad u rudnicima, saopćeno je u nedjelju iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Situacija na području hidroelektrane Salakovac riješena je u popodnevnim satima. Nakon više od 50 sati, izvršena je smjena uposlenika. Prethodno smjena uposlenika je izvršena u HE Grabovica.

Snabdijevanje električnom energijom na području Srednjobosanskog, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona je stabilno.

Na području Elektrodistribucije Mostar u toku je otklanjanje kvara na 10 kilovoltnom dalekovodu na području Podveležja gdje su bez električne energije trafo područja - Merđan glava, Dobrić Do, Dobrić, Šipovac, Patkovići, Smajkići, Polje, Banjdol, Donji Kružanj, Gornji Kružanj, Donja Kokorina I, II, III i IV, Jarčišta, Tanovića Han, Čobanovo Polje, Busak, Rabina, Jasena, Žuberin, Žulja, Kamena, Čomori, Obradovići i Svačići.

Visoki nanosi snijega i vjetar otežavaju pristup trafo područjima koja su bez napajanja električnom energijom na platou Podveležja.

U toku je i otklanjanje kvarova na transformatorskim stanicama - TS ¨Šići¨, ¨Podsokolina¨ i ¨Kamenolom Rača¨ na području Općine Ilijaš.

U JP Elektroprivreda BiH poduzimaju se sve neophodne aktivnosti kako ne bi došlo do prekida u snabdijevanju potrošača električnom energijom i kako bi obaveze prema kupcima bile uredno izvršene.

I pored otežanih uslova za rad, interventne ekipe i uposlenici u dispečerskim centrima i proizvodnim objektima JP Elektroprivreda BiH su na visokom stepenu spremnosti i ulažu vanredne napore kako bi posljedice trenutnog stanja bile ublažene.

JP EPBiH izražava zabrinutost zbog najavljenih novih sniježnih padavina, saopćeno je iz Služba za komunikacije JP EPBiH.

Priredio(la): FENA