TUZLARIJE - D O S J E

02.02.2012.
Dodika na ˝ignore˝


Federalni mediji su od jučer zatrpani tekstovima i video materijalima TV duela Čede Jovanovića i Milorada Dodika. Nije potrebno predstavljati ni jednog ni drugog, posebno ovog drugog s obzirom da je kao vlasnik velikog broja nebuloznih izjava maksimalno izreklamiran. To je i bio Dodikov cilj i u njegovom ostvarenju zajednički mu godinama pomažu i političari i mediji u Federaciji.

Računajući da će svaka njegova provokacija izazvati reakciju u Federaciji, Dodik se sve vrijeme trudi da njegovih provokacija ne fali jer dobro zna, što je u Federaciji više omražen u Republici Srpskoj je više omiljen.

Osnovno je pitanje zašto političari i mediji u Federaciji čine baš ono što Dodik želi, zašto mu reakcijama pridaju značaj kojeg taj lik objektivno ne zaslužuje?

Zašto nema političke pameti pa da se prestane pričati o Dodikovim ispadima, da se svjesno ignorišu i marginaliziraju i on i njegova politika. Dodiku bi jedna pohvala iz Federacije, pa makar i izmišljena, više štetila u Republici Srpskoj nego sve naše kritike zajedno.

Zar nije apsurdno da prosječni stanovnik u Federaciji nema pojma ko je predsjednik FBiH, da mu je ta funkcija beznačajna dok u isto vrijeme zna šta mu je kolega iz drugog entiteta doručkovao? Treba staviti prst na čelo pa se upitati kako je moguće da predsjednik FBiH bude politički marginaliziran do te mjere da u RS-u vjerovatno i ne znaju da postoji predsjednik FBiH, i istovremeno predsjednik RS-a bude izdignut na nivo državnika?

Odgovor je jednostavan. Dodik je postao "važan faktor" jer smo ga svi mi zajedno učinili važnim reagujući na sve što zine. Za likove poput njega postoji samo jedan lijek, maksimalno ignorisanje. Na Tuzlarijama ga ni do sada nije bilo puno a biće ga još i manje. To je ujedno i odgovor svima koji su nam se javili sa pitanjem zašto ništa ne javljamo u duelu Čedo - Milorad. Što se tiče Čedomira Jovanovića, svi koji ga u Federaciji hvale čine mu medvjeđu uslugu jer prosječan Balkanac nikad neće moći "svariti" da mu može biti dobar neko ko je dobar i hvaljen iz protivničkog tabora. Uostalom, ni Čedi ne treba pridavati preveliku važnost da ne bi zavarali same sebe. Čedo je jedan, a Srbija i Republika Srpska su puni Milorada.

S.M.

Priredio(la):