TUZLARIJE - D O S J E

29.02.2012.
U povodu Dana nezavisnosti BiH održan koncert:
Sevdalinka, pečat u srcu svakog Bosanca


U povodu 1. Marta, Dana nezavisnosti BiH, Europski pokret u BiH - Ured u Tuzli i Bosanski kulturni centar Tuzla upriličili su šesti po redu koncert sevdaha “Sevdalinka - Pečat u srcu svakog Bosanca”, koji je održan pred prepunom salom BKC-a.

- Prvi mart moramo skupa obilježavati zbog svih ljudi koji su odbranili BiH, ali i generacija koje dolaze. U budućem periodu nastojat ćemo manifestaciju podignuti na još veći nivo s obzirom na historijski značaj ovog datuma. Koristim priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine uputim iskrene čestitke povodom Dana nezavisnosti“, rekao je Edis Bajić, projekt menadžer Evropskog pokreta, Ured u Tuzli.


Veče sevdaha obilježili su brojni interpretatori sevdalinke: Nihad Kantić - Šike, Ramiza Milkunić, Ibrahim Jukan, Emir Đulović, Nihad Alibegović, Jasmin Hasić, Azra Husarkić, Tanja Petrović, Muhamed Mujkanović, Merima Džafić, Esad Kovačević i Nedžad Smajlović.Tuzla je poznata kao rasadnik mladih muzičkih talenata, još kada interpretiraju sevdah, time je zadovoljstvo još veće.

Gradski dječiji-omladinski folklorni ansambl Tuzla obogatio je ovaj program premijernim izvođenjem turskih orijentalnih igara.Koncertu je prethodila izložba panoa u organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona, kojom se željelo ukazati na kontinuitet bosanske nezavisnosti i državnosti. Jednoiposatni program oduševio je sve prisutne, a publika nije štedila dlanove i znala je nagraditi ovaj lijep ugođaj.


S.P.

Priredio(la):