TUZLARIJE - D O S J E

29.02.2012.
Bosanskohercegovačka državnost u društvenim i humanističkim naukama


U povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Tuzli organizirao je naučni okrugli sto „Bosanskohercegovačka državnost u društvenim i humanističkim naukama“.

O bosanskohercegovačkoj državnosti, historijskim, pravnim, kulturološkim aspektima, razvoju i suverenitetu Bosne i Hercegovine govorili su danas akademik, prof.dr. Muhamed Filipović, profesor emeritus Kasim Trnka, prof.dr. Enver Imamović, prof.dr. Miodrag Živanović, prof.dr. Ivan Balta, kao i profesori Univerziteta u Tuzli prof.dr Adib Đozić, prof.dr. Izudin Hasanović doc.dr Adnan Jahić, doc.dr Edin Mutapčić, dok je skup svečano otvorio prorektor za naučno istraživački rad, prof.dr. Naser Prljača.„Mi nismo danas, sad i ovdje da iskažemo sve o Bosni i Hercegovini. Ovdje smo iz dva pragmatična razloga. Prvo, da obilježimo veliki praznik Bosne i Hercegovine, njen dan državnosti 1. mart. Drugo, da kroz osvrte i govore na postavljenu temu sagledamo: naučnu, društvenu, nacionalno-političku, historijsku, potrebu proučavanja društvenih, historijskih, političkih, lingvističkih, književnih, filozofskih, religijskih, etničkih, etnoloških, folklorističkih, antropoloških i drugih primarno društveno humanističkih pojava Bosne i Hercegovine, odnosno u Bosni i Hercegovini u formi jednog studija, odsjeka, studijskog programa koji bi se zvao Bosanski studij ili studij Bosnistika“ poručio je prisutnim rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović.Na današnjem okruglom stolu govorilo se o ustavnopravnom razvoju Bosne i Hercegovine, historijskim činjenicama koje su obilježile razvoj naše države, ali i o vrlo aktuelnim temama odnosa s susjedima i položaju Bosne i Hercegovine s aspekta različitih regionalnih, kontinentalnih i globalnih prilika. Dužna pažnja posvećena je i aspektima iz bliske prošlosti, od proglašenja Dana nezavisnosti, kroz ratni period, te postdejtonski period Bosne i Hercegovine.
Današnji naučni skup polučio je i konkretne zaključke koji se odnose na upućivanje apela akademskim zajednicama u Bosni i Hercegovini da kroz nastavne programe odgovarajućih predmeta društvenih i humanističkih nauka afirmiraju multilateralni karakter bosanskohercegovačkog društva i države, što bi permanentno ukazivalo na civilizacijsku vrijednost i potrebu izgradnje države Bosne i Hercegovine kao jedinstva različja, te na nivou Univerziteta u Tuzli organiziranje interdisciplinarnog postdiplomskog studij iz Bosnistike.
Na samom kraju svim građanima Bosne i Hercegovine upućena je čestitka za Dan nezavisnosti, i kako je kazao prof.dr. Ivan Balta ˝Neka nam vječno živi Bosna i Hercegovina kao država koja je nastala tako davno, a ponovo se reintegrirala i doživjela osnutak 1. marta prije 20 godina i trajat će do vječnosti˝.Priredio(la): Press služba