TUZLARIJE - D O S J E

25.02.2012.
Izvještaj Federalnog operativnog centra civilne zaštite
Federalci zaslužuju Oskara za dramatizaciju


Federalni operativni centar civilne zaštite dostavio je redovni izvještaj o stanju na teritoriji Federacije BiH, za dane 24./25. februar iz kojeg izdvajamo dramaturški najnapetiji dio:


• U 09, 06 sati, Načelnik općine Tuzla poslao je Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće nastale uslijed velikih sniježnih padavina i niskih temperatura.

• U 09, 24 sati, Općinski štab CZ Visoko poslao Operativni plan odbrane od poplava.

• U 10, 13 sati Kanton 10 dostavio preventivne mjere zaštite od poplava.

• U 10, 45 sati Općinski štab CZ Novi Travnik poslao tražene podatke vezane za zaključak Federalnog štaba CZ br: 11-49/1-249/12 od 21.02.2012. godine.

• U 11, 09 sati, Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću dostavio je pregled pisanja dnevne štampe za dan, 24.02.2012.godine.

• U 12, 07 sati, KOC CZ Zeničko-dobojskog kantona dostavio informaciju o stanju prohodnosti lokalnih puteva za sela i zaseoke na području općine Vareš gdje navode neočišćene putne komunikacije zbog nedostatka sredstava za nabavku goriva kao i velike uzbrdice i snijegu koji na pojedinim mjestima iznosi i do 2 metra.

• U 12, 45 sati, načelnici općina Tuzla i Kladanj dostavili su Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće nastale uslijed velikih sniježnih padavina i niskih temperatura.

• U 14, 02 sati, KOC CZ Hercegovačko-neretvanskog kantona dostavio informaciju o stanju prohodnosti puteva na području općine Konjic gdje se navode sela i zaseoci do kojih još uvijek nije put prohodan zbog nepristupačnosti terena. Nakon prestanka odluke o stanju prirodne nesreće, čišćenje terena prelazi u nadležnost komunalnih preduzeća i preduzeća za održavanje puteva koji će nastaviti sa radom kada se za to steknu uslovi kako bi sve putne komunikacije bile prohodne u narednom periodu na području općine Konjic.

• U 14, 10 sati, Zapadnohercegovački kanton dostavio Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće koja je donesena na 20.sjednici Vlade Zapadnohercegovačkog kantona održanoj 24.02.2012.godine.

• U 14, 59 sati, Agencija za vodno područje rijeke Save - Sarajevo dostavila je Rješenje o prestanku redovne odbrane od leda za poplavljeno područje Srednja posavina na teritoriji F BiH.

• U 15, 15 sati, Agencija za vodno područje rijeke Save - Sarajevo dostavila je Rješenje o prestanku redovne odbrane od leda za poplavljeno područje Odžaka Posavina na teritoriji F BiH.

• U 15, 21 sati, Općinski štab CZ Gračanica dostavio je Listu klizišta i preventivne mjere za sprečavanje posljedica.


Posebno je dojmljivo što je u 11, 09 sati Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću dostavio pregled pisanja dnevne štampe. Šta bi se desilo da je izvještaj došao u 11:15 samo Nebo zna, a nije nam baš jasno ni zašto je načelnik Općine Tuzla dostavio istu Odluku u 9:06 pa onda i u 12:45. Zanimljiva je i posljednja stavka sa "preventivnim mjerama za sprečavanje posljedica klizišta". Ako znamo da su posljedice klizišta "ode kuća, ode put, napravi se brana", šta bi onda bila prevencija posljedica? Kako god, izgleda da je u Operativnom centru civilne zaštite zanimljivije nego kontrolorima avionskih letova, a Oskar za dramatizaciju baš bi lijepo ukrasio njihove vitrine.

A.M.

Priredio(la):