TUZLARIJE - D O S J E

13.03.2012.
Nedostaje još 1,6 miliona KM za Zavod za forenzičku psihijatrijuSokolac
Vijeće ministara BiH na prošloj sjednici nije odobrilo 1, 6 miliona KM iz tekućih rezervi za Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, u koji će biti smješteni psihički bolesnici koji su počilnili zločin iz cijele BiH.

Uplatom 1, 6 miliona KM bila bi kompletirana finansijska konstrukcija za izgradnju Forenzike, u kojoj će od početka iduće godine biti smješteno oko 200 bolesnih zločinaca iz cijele BiH.

"Ministarstvo pravde BiH predložilo je uplaćivanje ovih sredstava iako je po ugovoru ovih 1, 6 miliona KM za nabavku sredstva za opremanje i medicinska pomagala bila obavezna da uplati RS. Oni su nam poslali zahtjev za odobrenje sredstava jer je otvaranje Zavoda za forenziku u interesu BiH. Vijeće ministara BiH tražilo je dodatna objašnjenja gdje je potrošen do sada uplaćeni novac za ovu instituciju i nakon toga će biti novac najvjerovatnije uplaćen", kazao je Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH.

Za izgradnju tog odjeljenja, u kojem bi bilo mjesta za 200 osuđenika, Švicarska je donirala oko 2, 8 miliona švicarskih franaka (oko 4, 25 miliona KM). Taj novac potrošen je na građevinske radove zgrade Zavoda za forenzičku psihijatriju.

Krajem 2008. godine Vijeće ministara BiH, te vlade RS, FBiH i Brčko distrikta dogovorili su uspostavu Zavoda za forenzičku psihijatriju uz Psihijatrijsku kliniku u Sokocu.

Rokovi za useljenje u ovu ustanovu nekoliko puta su probijani.

"Kada Vijeće ministara odbori 1, 6 miliona KM, biće konačno zatvorena finansijska konstrukcija. Potrebno je da prođe procedura raspisivanja tendera za nabavku opreme i medicinskih pomagala. Procedura je spora zbog Zakona o javnim nabavkama, ali procjene su da bi početkom iduće godine u ovoj ustanovi trebalo da budu smješteni prvi pacijenti", kazao je Mustafa Bisić iz Ministarstva pravde BiH.

Prema podacima iz Ministarstva pravde BiH, na području BiH trenutno je za 172 osobe izrečena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja.

U BiH ne postoji nijedna ustanova u kojoj bi psihijatrijski bolesnici mogli izdržavati kaznu zbog počinjenog zločina.

Zavod za forenzičku psihijatriju u Sokocu imaće obavezu da prima pacijente iz svih sudova u BiH. Troškove njihovog boravka snosiće kantoni u kojima je bolesniku presuđeno, odnosno RS ili Brčko distrikt ako bolesnici dolaze iz RS ili Brčkog.

Priredio(la): Nezavisne novine