TUZLARIJE - D O S J E

14.03.2012.
Monitoring utroška sredstava za održivi povratak


Uz podršku Centra Civilnih Inicijativa prije šest mjeseca NGO “Unija za održivi povratak i integracije u BiH” je počela implementaciju projekta „Monitoring utroška javnih sredstava za održivi povratak u BiH“ za period 2010-2012 godine. Projekat ima za cilj uspostaviti osnovu za vođenje politike na bazi činjenica u ovoj oblasti i povećati odgovornost domaćih institucija u trošenju javnih sredstava namijenjenih za programe održivog povratka, rečeno je na press konferenciji održanoj danas u Tuzli.U okviru projekta Unija prati izdvajanje sredstava za 2010., 2011. i 2012. godinu sa nivoa države u 30 opština u BiH: Bosansko Grahovo, Čapljina, Donji Vakuf, Gornji Vakuf, Uskoplje, Ilijaš, Kalesija, Konjic, Maglaj, Mostar, Olovo, Tešanj, Travnik, Vareš, Zavidovići, Bijeljina, Bosanski Brod, Bratunac, Čajniče, Derventa, Doboj, Foča, Istočna Ilidža, Modriča, Ribnik, Rogatica, Šamac, Teslić, Višegrad, Zvornik i Brčko Distrikt.

- U proteklih šest mjeseci obišli smo 2477 mjesnih zajednica, ustanovili smo koliko su novca i za koje namjene dobili sredstva te kako se taj novac troši. Kompletnu sliku ćemo dobiti krajem godine. Javni novac za projekte održivog povratka se sporo implementira. Želimo ovim projektom da pokažemo kako se troše sredstava da li na transparentan i namjenski način ili ne“, kazala je Mirhunisa Zukić, predsjednica UZOPI u BiH.Nakon 30 posto provedenog posla utvrđeno da je trošenje sredstava transparentno, ali često i nenamjenski, kazala je Zukić i dodala da je potrebno je da se sredstva kontrolišu, da ne padne na um nekom da preusmjerava odluke i sredstva za druge namjene.

Projekt monitoringa utroška sredstva obuhvata razdoblje od 2010.2011. i 2012. godine. "Podatke za 2011. godinu nemamo pošto je država tek usvojila proračun, ali znamo sigurno da je za razdoblje od 2008. do 2010. godine izdvojeno 161.450.000", iznijela je Zukić pojašnjavajući da se radi o minimalnom iznosu s obzirom da je planirano da se svake godine obnovi po 10.000 kuća, što po izdvojenim sredstvima nije dovoljno ni za polovicu od planiranog.

Na press konferenciji se govorilo i o Regionalnoj donatorskoj konferenciji za povratak koja će biti održana u aprilu mjesecu u Sarajevu, a imat će za cilj da pomogne rješavanje problema izbjeglica u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BIH. Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, je kazala da je naša zemlja napravila plan pomoći najranjivijoj kategoriji stanovništva. "Radi se oko 5000 osoba koje će biti obuhvaćene tom pomoći, a ona iznosi 101.000.000 eura. To je kontinuirana pomoć koja će preko Europske razvojne banke, nakon donatorske konferencije pristizati u BiH u iznosu oko 18.000.000 svake godine".

S.P.

Priredio(la):