TUZLARIJE - D O S J E

24.03.2012.
Službenici konzulata u Sarajevu i Tuzli prodavali hrvatske putovnice srpskim kriminalcima


Osam osoba iz policijskog i diplomatsko-konzularnog miljea Hrvatske privedeno je u velikoj policijskoj akciji pod tajnim imenom Mreža.

Uhapšene osobe sumnjiči se se da su posljednjih nekoliko godina izdavali i prodavali lažne putovnice osobama iz kriminalnog podzemlja susjednih zemalja, a cijena putovnice kretala se navodno od 10 do 50 hiljada eura.

"Ravnateljstvo policije me informiralo da u suradnji s Državnim odvjetništvo vrlo brzo očekuje rješavanje tog slučaja", tako je prije nešto više od mjesec dana uhapšenja najavio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Počinju uhapšenja i u Srbiji

Tako je prije nešto više od mjesec dana uhapšenja najavio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Povod za akciju Mreža bila su nedavna uhapšenja u Španjolskoj. Tada su privedeni pripadnici tzv. zemunskog klana, sam vrh te kriminalne organizacije Luka Bojović, Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić, kod kojih su pronađene hrvatske putovnice. Akcija navodno još traje.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović je najavio skora uhapšenja i u Srbiji. "To je jedna šira međunarodna akcija u koju nisu uključene Srbija i Hrvatska, nego i još par zemalja", kazao je Veljović te dodao kako bi uhapšenja u Srbiji treebala krenuti kroz par dana, a žele ostaviti hrvatskoj strani da do kraja obavi posao. "Svaka žurba u tom dijelu ne bi bila dobra", rekao je Veljović.

Među osam privedenih su i službenici konzularnih ispostava iz Sarajeva i Tuzle

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je da su među osam privedenih u policijskoj akciji Mreža i službenici konzularnih ispostava iz Sarajeva i Tuzle. Privedene osobe sumnjiče se za preprodaju lažnih hrvatskih putovnica članovima krim miljea iz regije.

"Ministarstvu je u interesu i potpuno je spremno za raščišćavanje svih protuzakonitih radnji vezanih uz izdavanje hrvatskih putovnica u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH. Svakako da će Ministarstvo i dalje u suradnji sa nadležnim institucijama raditi na utvrđivanju svih relevantnih činjenica", kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Berislav Živković te dodao da zbog istrage ne može reći detalje o uhapšenjima.

Priredio(la): index.hr