TUZLARIJE - D O S J E

19.03.2012.
Neslaganje sa Lagumdžijom
Željko Komšić podnio ostavku na sve funkcije u SDP-u


Član Predsjedništva BiH i dugogodišnji istaknuti član Socijaldemokratske partije BiH Željko Komšić podnio je ostavku na sve funkcije u stranci ali ostaje na dužnosti u Predsjedništvu BiH.Vijest je to koju je objavila TV1, dodajući kako je Komšić odluku donio zbog dužeg neslaganja sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, što je kulminiralo Lagumdžijinom podrškom kandidaturi Vuka Jeremića u Generalnu skupštinu UN-a.

Tu je podršku Lagumdžija izrazio tokom nedavne posjete Beogradu. Podsjetimo, Željko Komšić je prošlog mjeseca u razgovoru za Sarajevo-x.com istakao da "što se njega tiče, BiH neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića ze predsjednika Generalne skupštine UN-a".

Ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija je nedavno tokom posjete Beogradu na pitanje da li će BiH podržati kandidaturu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN, rekao da bi bilo dobro da se postigne konsenzus i da grupacija izađe sa jednim kandidatom za mjesto za koje se, osim Jeremića, kandidovao i predstavnik Litvanije.

"Dajmo mirnom rješenju šansu, a ´nemirno´ rješenje bi bilo da se ide bez zajedničkog stava Evrope i da onda tamo budemo lokalni pilićari kao da smo neki drugi dio planete", rekao je Lagumdžija novinarima u Beogradu nakon sastanka sa Jeremićem.

Kako se navodi, neslaganje na relaciji Lagumdžija-Komšić traje već neko vrijeme zbog Lagumdžijinog autokratskog vođenja stranke, a vijest o Komšićevoj ostavci na funkcije u SDP-u potvrđena je iz više izvora. Ipak, on će ostati član SDP-a.

Kako nezvanično saznajemo, Komšić je odluku da će podnijeti ostavku na sve stranačke funkcije najbližim saradnicima saopštio još u četvrtak. Razlog za Komšićevo istupanje sa svih stranačkih funkcija navodno je u dugotrajnom nezadovoljstvu stanjem u stranci, te činjenicom da svu politiku vodi uski krug ljudi.

Komšić je navodno kazao kako mu je dosta da ga se kao potpredsjednika SDP-a ni za šta ne pita, te da svu kadrovsku i ostalu politiku vode predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, "siva eminencija SDP-a" Marin Ivanišević i potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić.

Priredio(la): Sarajevo -x