TUZLARIJE - D O S J E

11.02.2006.
SUŽIVOT Katolički školski centri primjer religijske i nacionalne tolerancije
Katoličke škole uče muslimansku djecu
Katolički školski centri u BiH političkim, nacionalnim i religijskim antagonizmima opterećenoj svakodnevici mogu poslužiti kao ogledni primjer na koji način funkcioniraju multireligijska i multinacionalna društva. Dok ulicama Sarajeva muslimanski prosvjednici zbog karikaturalnog prikaza lika i dijela proroka Muhameda pale zastave država čiji su listovi prenijeli ovu blasfemiju utemeljitelja islama, u katoličkim školskim centrima pod istim krovom bez bilo kakvih tenzija nastavu pohađaju učenici svih vjerskih zajednica i nacija u BiH.
Kao ilustracija na koji način škole mogu izbjeći nacionalne, ili religijske konotacije najbolje govori podatak da u glavnom gradu BiH od 1200 polaznika Katoličkog školskog centra njih 25 posto čine muslimani Bošnjaci. Sličan, ili približan omjer zabilježen je u Katoličkim školskim centrima u Zenici, Tuzli, Travniku - sredinama s većinskom bošnjačkim stanovništvom. Nedavno otvoreni katolički školski centar u Banjoj Luci osim Hrvata privukao je i učenike srpske nacionalnosti.

- Naš je moto - pojašnjava nam pomoćni biskup Vrhbosanske Nadbiskupije i utemeljitelj katoličkih školskih centara u BiH Pero Sudar - da učimo ljude da prihvaćaju ljude, čovjeka da prihvati brata čovjeka, bez obzira na to koje one vjere ili nacije on bio. Za bosanskohercegovačke prilike pomalo nestvarnu koheziju koja vlada u katoličkim školskim centrima, niti najmanje nije ugrozila novonastala situacija prouzrokovana karikaturalnim prikazom proroka Muhameda. - Možda je to za većinu zvuči nestvarno, ali je za nas normalno.

U našim centrima koji su utemeljeni još u ratu 1994. godine nije zabilježen niti najmanji incident koji bi se mogao vezati uz vjersku ili nacionalnu nesnošljivost. Bilo je primjera da su izvan škole neki kritičari napadali i vrijeđali učenike i njihove roditelje što pohađaju nastavu u našim centrima. Znam da nekima u ovom trenutku izgleda nestvarno ali je stanje takvo - napominje biskup Sudar. Suvremeni nastavni programi, izvrsni predavači i dobri tehnički uvjeti za izvođenje nastave magnet su koji u katoličke školske centre privlači polaznike svih vjera i nacionalnosti.

Tolerantnost se osjeća u svim segmentima nastave. Primjerice predmeti povijesti, jezika ili religijskog nauka u ovim centrima podjednako se tretiraju. Zbog atributa koje za sobom nosi pet katoličkih školskih centara u BiH gdje nastavu pohađa preko 4000 učenika pri svakom upisnom roku nalaze se pod pravom "opsadom" novih polaznika i njihovih roditelja bez obzira na nacionalnu ili religijsku opredijeljenost.

Nakana njihovih utemeljitelja jest da se u budućnosti još proširuju, ali zbog financijskih teškoća takvu akciju ne žele organizirati preko noći.

Iako su financijskom smislu potpuno autonomni od proračunskih sredstava koje dolaze iz općina, županija, entiteta ili države, tehničkom opremljenošću, kadrovskim kapacitetima, nastavnim planovima i programima napravili su toliko veliki odmak koji će "civilne" škole teško stići i za desetak godina.
(Večernji list)

Priredio(la): V.K.