TUZLARIJE - D O S J E

26.02.2006.
Znaju li Bošnjaci za postojanje 22.000 silovanih žena u ovoj zemlji?
Za koga će glasati Mevla Lepir?


Mevla Lepir: Ko je to do sada garantovao
život Mevli i njenih troje djece?
"Silovana je u junu ´92, u Miljevini kod Foče. O tome nikada nije svjedočila. Nedavno je pozvana pred trebinjski sud zbog prinudnog rada i porobljavanja na koji ju je natjerao te iste godine Momir Skakavac, kome je proces u Trebinju u toku. O metodama suđenja ratnim zločincima na domaći način najbolje svjedoči činjenica da je advokat optuženog Bajro Čilić zvao svjedokinje i prijetio im tražeći da promijene iskaz. Njega niko nije promijenio: Mevlina ispovijest tragično je svjedočanstvo odnosa tužilaštva prema svjedocima, države prema civilnim žrtvama rata, društva prema silovanim ženama."

Ovo nije siže filma Grbavica, čiji nas trijumf na netom završenom 56. filmskom festivalu u Berlinu oduševljava ovih dana, već uvod u prebolnu novinsku priču iz pera evidentno angažirane novinarke Belme Bećirbašić, objavljenu u Danima 452, 10. 2. 2006., pod naslovom: Muža su ubili, mene zlostavljali, a danas mi prijete.

Pod zastavom BiH
"Reci: ´Zar da za zaštitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i zemlje?´ …" Dobri poznavaoci Kur´ana znaju da je ovo samo jedan u nizu ajeta (VI;14) u kojima se eksplicitno nalaže poslaniku Muhammedu da ne prihvati ničiju zaštitu osim Božije. Ostavimo ovom prilikom po strani globalne zaštitarske porive, a pozabavimo se onim što upravo smrdi na kužne manipulacije sa neosviještenim a ostrašćenim pukom u našoj avliji. Nije istina da Poslaniku treba vaša zaštita, braćo Bošnjaci koji živite i radite u BiH, a što je zajednički nazivnik pod koji vas je ujedinio vaš vođa. Šta je bilo, je l´ to vas neko uvrijedio? Nisu zar opet škrabali nešto ružno po novinama? Bezobraznici! Sve ćemo im novine popaliti. I zastave one njihove.

Imamo mi svoju zastavu. Mi, Bošnjaci koji živimo i radimo u BiH. Prelijepa je to zastava. Pod njom se bezbrižno i u rahatluku smiješi 22.000 Bošnjakinja silovanih u ratu. Pih! Nije to ništa, a i davno je bilo. Sada, hvala Bogu i vašim nadljudskim zaštitarskim strastima, žive i rade u BiH, svakog straha, stida, patnje i bola oslobođene. Divne li zastave i prekrasne li braće pod njom! Ustali vi protiv vlaha koji su se usudili zamišljati Poslanika na neki svoj način, je li? A šta je sa milijardama vlaha i nevlaha koji ga nikako ne zamišljaju, koji uopće ne vjeruju u njegovo postojanje? Da li u vašoj vjeri on zbog toga manje postoji? Što se ne dignete i sve im popalite, polupate, porušite? I tako do Sudnjega dana, sve dok ne povjeruju u ono u što vi vjerujete.

Kad već čitate evropske novine, vjerujem da tako načitani ne preskačete ni bosanske. Tim slijedom, držim da ste pročitali i ispovijest Mevle Lepir u Danima, makar naslov: Muža su ubili, mene zlostavljali, a sad mi prijete. Može biti da vas je slika ispaćenog i uplakanog lica Mevlinog odvratila od čitanja teksta? Može biti da ste siti napaćenih i zlostavljanih žena i da vas ne zanima ko to danas prijeti Mevli. Pa, ako vam nije šta, ja bih da vam smanjim gadljivost: nisu vlasi! Danas joj prijete Bošnjaci koji žive i rade u BiH.

Neki, a zna im se ime lijepo naše bošnjačko, imaju merhametli dušu i s njom u skladu adet da nazovu Mevlu u akšam telefonom, pa joj ljubazno kažu: "Mevlo, Bajro je na telefonu, akšamhajrula." Pa joj potom Njegova visost, branilac Mevlinog ratnog zlostavljača, dobrohotno ponudi da ode s njim na kafu. A Mevla k´o Mevla, zmije je ujedale pa se i guštera boji, te ti ona odbija s mrklim mrakom kahvenisati s Bajrom, već mu izbezumljena spusti slušalicu. Ali, uporan je Bajro. On opet i opet zove. Raspituje se za njenu adresu, jer i on je od onih Bošnjaka što su zabrinuti za Mevlu i plaho voljni da je zaštite. Kaže on njoj: "Poslije ovog svjedočenja u Trebinju, ko garantuje život tebi i tvojoj djeci?!" Zvuči kao pitanje, ali nije pitanje. Jer može Mevla svjedočiti i drugačije nego što je bilo.

Demonstracije i(li) tito-lov
A šta jeste pitanje? Ko je to do sada garantovao život Mevli i njenih troje djece? Jesu li Bošnjaci koji žive i rade u BiH? Možda nisu znali za postojanje 22.000 Mevli? Vjerovati je da nisu znali, jer da jesu, oni bi sigurno organizirali demonstracije i zaštitili ih. Bi sigurno, samo da su znali. Kad hoće i mogu uzeti u zaštitu onoga kome njihova zaštita nije potrebna, ih kako bi tek srčano i zdušno zaštitili sve Mevle ovoga svijeta koje i dan i noć plaču i strepe. Zato mi je bilo milo kad sam pročitala članak Belme Bećirbašić, pomalo iznenađena njegovim krajem: "Zato se opraštamo skoro izvinjavajući se što smo uopće došli. Kako priznati naglas koliko nas je stid što živimo u zemlji u kojoj žrtve nemaju prava čak ni na zaštitu od advokata optuženih ratnih zločinaca?"

Belma, Belma, čemu stid i skepsa? Sad će oni, dovoljno je da samo jedan pročita i za tili čas će se spontano okupiti hiljadu i po Bošnjaka koji žive i rade u BiH. Zakupit će autobus da odveze zlostavljane Bošnjakinje u Trebinje, gdje će u svojstvu svjedoka optužbe biti ljudski tretirane, barem onoliko ljudski koliko se tretiraju optuženi ratni zločinci. Njihovi će pratioci i zaštitari pozvati usto i gospodina Tihića da hitno prekine tito-lov u Bugojnu, te da svojom cijenjenom ličnošću i pojavom da dignitet državnoga ranga ovome mizernom lokalnom sudskom sporu.

Svakako će tim povodom okupiti i vodeću intelektualnu elitu, sve same genije koji se iz čiste intelektualne dosade nadmudruju međusobno po novinama. Preosjetljivi su, iznervirani nedostatkom velikih intelektualnih izazova i angažmana, pa reagiraju na svaku riječ koju pročitaju o sebi ili sebi sličnima u novinama. Potom oni drugi reagiraju na njih, onda se razdijele u istomišljeničke skupine i krenu u uzajamnu zaštitu jedni drugih od onih prokletih neistomišljenika. Mučno, brate, ali sad kad saznaju za mogućnost pravog i njihovoj etici i estetici primjerenog angažmana, evo i njih da svojim snažnim perom zaštite svaki po jednu Mevlu.

O političkim elitama da i ne govorimo. Oni već čekaju zlostavljane žene u Trebinju. Peku im ćevapčiće i broje za njih u koverte po 50.000 maraka, onako da im se nađe, zlu ne trebalo. Takvoj su se kulturi ponašanja i plemenitosti naučili od svojih mnogopoštovanih kolega, koji su ove vještine razvili u praksi sa porodicama optuženih ratnih zločinaca, što je hvale vrijedno. Treba voditi računa o svom glasačkom tijelu. U Trebinju su svakako, i ne samo u Trebinju, još neka važna gospoda, koji nikakvog truda nisu žalili da isprazne kase i trezore tamo nekog Energopetrola, Šipada, Tuzlanske banke i sličnih zabavnih parkova za odrasle muškarce, sve kako bi mogli dugoročno skrbiti za zlostavljane žene i njihove porodice. Mevlinoj će djeci, a koja su uzgred bila prisiljena izvlačiti iz kontejnera komade memljivog hljeba kako ne bi pokrepali od gladi, ova gospoda uskoro u stranim bankama oročiti pozamašne novčane depozite namijenjene njihovom budućem školovanju u inostranstvu.

Bosanski muškarci
Sve u svemu, bosanski muškarci su čudo jedno. Bošnjaci - čudo nad čudima. Ja ne znam šta bi onoj novinarki Belmi da se toliko angažira na istraživanju i pisanju o jednoj dozlaboga nezanimljivoj i muškom svijetu izlišnoj temi. Ludi svijet joj nagrade dao za to. Pih! Ženska temica: silovane i zlostavljane žene! Šta tu ima zanimljivo, muško? Nema rata, kriminala, korupcije, pištolja, bombi, auta, kladionica. Nema potjere za međedima u bugojanskim lovištima. Nema love. Nema adrenalina.

Kako li ona Jasmila Žbanić stiže zlatnog medu usred Berlina, to nikad niti jednom Bošnjaku koji živi i radi u BiH neće biti jasno. A neće kao što gledam ni Bosancu i Hercegovcu. E, jest´ se i angažirala! Pet godina rada i talenta utrošiti u film o nekakvoj Esmi koju su Karadžićevi ratni rekreativci silovali. I samo jedan međedić za to? Tužno, kazao bi ionako vječito tužni i snuždeni Tihić. Toliko se čak ni Tito nije trudio.

Dakle, žene, strpljenja malo! Bog nam je podario sve same časne muškarce, koji će nas od svih zala štititi, bez da im to moramo platiti svojim tijelima i hizmetom. Dovoljno je da znaju da nas je neko ružno nacrtao na papiru, a nedobog da bi se ikad iko usudio unakaziti naša tijela i duše. Evo, samo što nije stigla izborna jesen sa bogatim spiskovima najčasnijih zaštitnika. Pitanje svih pitanja je: za koga će glasati Mevla Lepir?

(Fadila Nura Haver - DANI)

Vezani tekst:
Muža su ubili, mene zlostavljali, a danas mi prijete

Priredio(la): V.K.