TUZLARIJE - D O S J E

16.04.2006.
Strana štampa o visočkoj piramidi

Pod naslovom "Balkanski Indijana Džons i misterija skrivene piramide" list "Tajms" piše o pokušaju tima arheoeloga da u bosanskom mjestu Visoko dođu do jednog od potencijalno najvećih otkrića u modernoj istoriji.

Iznad Visokog se naime, piše "Tajms", uzdiže neobično brdo visine preko 210 metara u obliku piramide za koje bogati Bosanac iz Hjustona i arheoelog iz hobija, Semir Osmanagić, vjeruje da je drevna egipatska piramida.

Neki kažu da je to brdo zaista ogromna piramida, koju je nepoznata civilizacija izgradila prije oko 12 000 godina i u skladu sa tim juče su počeli radovi iskopavanja, koji će trajati narednih šest mjeseci.

Uz prisustvo gomile radoznalih mještana, novinara i učesnica takmičenja ovogodišnjeg izbora za Mis BiH, tim arheologa počeo je sa iskopavanjem tzv. piramide sunca, nadajući se jednom od najvećih otkrića u modernoj istoriji.

List prenosi i mišljenje uglednog sarajevskog arheologa koji kaže da su to besmislice. "To su totalne besmislice. To je nemoguće. U ovom regionu nije postojala kultura u to vrijeme koja je bila u stanju da izgradi tako nešto", kaže profesor Enver Imamović. U međuvremenu, u Visokom, prilično depresivnom gradu od oko 40 000 stanovnika, polako pristiže gotovina. U lokalnim prodavnicima počele su da se prodaju majice i drugi predmeti u obliku piramida, pa čak i pice u obliku piramide na istom takvom tanjiru.

"Iskopavanja možda dokažu postojanje piramide ili ne, ali u svakom slučaju dobro je za biznis", kaže Esref Fatić, vlasnik lokalne prodavnice suvenira.

Međutim, arheolozi i istoričari strahuju da bi nasumičnim iskopavanjima ova istorijski značajna lokacije mogla biti uništena. Na vrhu brda nalaze se ruševine srednjovjekovnog bosanskog utvrđenja, izgrađenog na ostacima rimske vojne osmatračnice, koja je opet izgrađena na temeljima ilirskog naselja.

"Ne bi trebalo dozvoliti da unište istinski vrijedne arheološke lokacije tragajući za nekim iluzijama", kaže Garet Fejgen, profesor Pen stejt Univerziteta.

"To je isto kao kada bi neko dao dozvolu nekome da kopa buldožerima ispod Stonhendža da nađe tajne prostorije izgubljene drevne mudrosti", kaže Fejgen.

Stari Egipćani gradili su piramide kao grobne spomenike za bogate i uticajne pripadnike društva. Više od 100 piramida mogu se naći od Sredozemlja do današnjeg Sudana.

Mnoge druge kulture gradile su piramide, posebno narodi Maja i Asteka u Centralnoj Americi. Drevne piramidalne strukture mogu se naći i u Iranu, Italiji, Grčkoj, Kini, Francuskoj i Polineziji.

Vjeruje se da je najstarija Helinikon piramida u Grčkoj izgrađena 2720. godine prije nove ere, dok je najveća Velika piramida Čolula u Meksiku. (Hayat)

Priredio(la): S.M.