TUZLARIJE - D O S J E

08.06.2013.
Dr. Hasan Balić, profesor krivičnog prava i bivši sudija Ustavnog suda BiH
Slučaj Budimir: Nijednog razloga za pritvor


Današnje Oslobođenje donosi intervju sa dr. Hasanom Balićem, profesorom krivičnog prava i bivšim sudijom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Izdvojili smo njegovo gledanje na slučaj Živka Budimira, predsjednika FBiH.


Dr. Hasan Balić


• Kako gledate na cijeli slučaj oko predsjednika FBiH? Mnogi očekuju određivanje novog pritvora za gospodina Budimira. Je li to realno?

- Vratiću se na struku. Kao poznavalac krivično-procesnog prava, ovdje je sprega materijalnog i procesnog, smatram da ne postoji nijedan pravni razlog, svoju sudsku i profesorsku čast stavljam na vagu, za onoliku upotrebu sile, da se jedan čovjek liši slobode. To je bila predstava.
Drugo, ne postoji nijedan opravdan razlog sa stanovišta zakona o krivičnom postupku BiH, zakona bilo kojeg nivoa, čitao sam i zakon Njemačke, pogotovo nijedan razlog iz protokola uz Evropsku konvenciju, koja sama za sebe ništa ne znači, da se odredi pritvor. Ne, nad Budimirom kao predsjednikom FBiH, već nad bilo kim u ovoj akciji.
Tačno se zna koji su razlozi za pritvor: težina djela koja mu se stavlja na teret, ranije ponašanje, da li je vršio krivična djela, da li je sklon bjekstvu, da li će to djelo ponoviti, uticati na svjedoke, da li može sakriti tragove. Nijedan od tih razloga ne postoji. Ako postoji razlog što je on dvojni državljanin, zar mu se ne može oduzeti pasoš ili putovnica i ograničiti sloboda kretanja, da ne napusti BiH? Sloboda je nešto što se osvaja. Svako od nas od rođenja osvaja slobodu za sebe, svoju državu, ali ne vršeći torturu nad drugima, jer sam slobodan onoliko koliko sam sposoban da zaštitim sebe od sebe i sebe od drugih, ali i druge od sebe. Ovdje nikada više nije bilo samovlašća, a ono je skoncentrisano u rukama agencija za provođenje zakona i u rukama Tužilaštva BiH.


Kompletan intervju možete pročitati na ovoj adresi.

Priredio(la):