TUZLARIJE - D O S J E

07.06.2013.
Saopštenje ˝Fukara˝
Na utakmici mladih selekcija BiH i Srbije nije prozivan glavni grad


Navijačka skupina "Fukare" poslala nam je svoje saopštenje u povodu reakcija na ponašanje publike tokom prijateljske utakmice mladih selekcija BiH-Srbija. Navedeno saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.Utorak 04.06.2013.godine će ostati upamćen po tome što je prvi puta nakon skoro 20 godina sportski susret između dvije države ex Yu prošao bez vrijeđanja i zviždanja tokom intonacije himne gostujuće ekipe. Kako mediji u regionu prenose, to čudo, se desilo na stadionu Tušanj u Tuzli tokom odigravanja prijateljske nogometne utakmice mladih selecija BiH i Srbije. Prepun stadion i svi gledaoci će po tome ostati upamčeni.

Nažalost, plodovi mračnih umova koji još uvijek postoje u našoj državi su ovo doživili kao tzv izdaju. Simptomatično je da se ovom čudu dao veći medijski prostor u svim državama u regionu osim u našoj sopstvenoj. Tuzla i Tuzlanski kanton su se ponovo pokazali kao grad i sredina koji ne šire govor mržnje šovinističkog nacionalizma. S druge strane, nema sumnje da tolerancija, kultura i poštovanje koji se gaje u gradu soli predstavlja trn u oku mnogima.

Tako su mnogi jedva dočekali da i prije kraja utakmice izvijeste kako se na toj istoj utakmici prozivao glavni grad. Naravno, ti izvještači nisu se potrudili da detaljnije istraže pozadinu cijele priče koja je prije svega sportskog karaktera. I tako Tuzla ispadne izdajnik što se himna druge države na sportskom terenu prihvati sa poštovanjem i to baš u očima onih koji organiziraju vatromete u noći kada mi odajemo počast tuzlanskoj mladosti. Hvala vam demagozi, zaobiđite nas u širokom luku i sami se zapitajte.

U svemu raduje činjenica da je Tuzla postavila budući izazov za sve sportske terene u regionu i to je ono što se pamti.

Za nas Tuzlake i one koji nas bolje poznaju ovo nije nikakvo čudo, ovo je Tuzla.

Vidimo se u Brazilu,
Fukare Tuzla

Priredio(la):