TUZLARIJE - D O S J E

11.06.2013.
Mirni protesti u Tuzli
Žene Srebrenice poručile ˝Istina nama-kazna zločincima˝


Majke Srebrenice i danas su, kako to čine svakog 11-og u mjesecu održale mirni protest na ulicama Tuzle. Pod motom “Istina nama-kazna zločincima”, Srebreničanke su upozorile javnost na zločin genocida koji se dogodio u julu 1995.godine, kada je pobijeno više hiljada srebreničkih muškaraca.U fokusu okupljanja, još jednom su akcenat stavile na spor proces ekshumacija i identifikacija.

Prema riječima Hajre Ćatić, predsjednice Udruženja „Žene Srebrenice“, u prošloj godini nije otvorena niti jedna masovna grobnica.

- Cijelo vrijeme govore da je teren miniran i jeste, ali zar se za 18 godina nije moglo deminirati. Ako sam ja majka ušla u minsko polje, zar ne mogu i stručnjaci – kazala je Ćatić.

Kada su u pitanje presude Haškog tribunala, Hajra Ćatić smatra da su to sve političke presude u korist Srbije, kako bi ova zemlja ušla u Evropsku Uniju i kako bi se ispostavilo da Srbija nije izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

- Taj sud je ispao politički sud, mi zaista nismo zadovoljne sa mnogim presudama. Dokle god ih ima sposobnih da se okupljaju i traže istinu, pravdu i pronalazak nestalih i ubijenih, i dalje ćemo sa tuzlanskog Trga slati svoje poruke. ˝Nećemo odustati!˝, poručila je Ćatić.U Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari ove godine je planirano da bude ukopano 360 žrtava genocida. Kako navode iz Udruženja Srebreničanki, ima još spremnih posmrtnih ostataka za ukop ali pojedine porodice još nisu potvrdile identitet žrtava.

S.P.

Priredio(la):