TUZLARIJE - D O S J E

10.06.2013.
Odbijen prijedlog Tužilaštva
Budimir neće ponovo u pritvor
Sud BiH donio je danas odluku kojom je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za ponovno određivanje pritvora u predmetu "Živko Budimir i drugi" - potvrdio je Feni Budimirov advokat Almin Dautbegović. On je kazao da je iz Suda BiH zvanično obaviješten da je sudija za prethodni postupak, odlučujući po prijedlogu tužioca da se odredi pritvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i drugima, odbio prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju pritvora uz ocjenu da je neosnovan.

- I za druge osumnjičene u ovom predmetu također je donesena takva odluka, ali nisam zvanično obaviješten da li su donesene određene mjere zabrane ili ne - istaknuo je Dautbegović.

Suosumnjičeni u ovom predmetu su Petar Barišić, Saud Kulosman i Hidajet Halilović.

Predsjednik FBiH Živko Budimir i suosumnjičeni u ovom predmetu pušteni su iz pritvora na temelju rješenja Suda BiH od 24. maja, a nakon očitovanja Ustavnog suda BiH o Budimirovoj apelaciji u vezi s prethodnim određivanjem jednomjesečnog pritvora.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na rješenje Suda BiH od 24. maja.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

Prijave protiv tužilaca zbog podmetanja dokaza

Komentirajući činjenicu da je Općinski sud Sarajevo danas potvrdio optužnicu protiv Budimira zbog nedozvoljenog držanja oružja, Hadžić je rekao da je poslije tolike halabuke ostalo samo navodno nedozvoljeno držanje oružja. On je rekao da se radi o trofejnom pištolju koji je Budimirova ostavština iz posljednjeg rata, te da njegov branjenik može dokazati porijeklo oružja.

"Sve se svodi na prekršaj. Samo im je to preostao", kazao je on.

Hadžić je za agenciju Anadolija rekao da je odbrana Budimira zbog postupaka u ovom predmetu ranije podnijela disciplinsku prijavu protiv državnog tužioca Olega Čavke, a da će prijavu, također, podnijeti protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković i glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića zbog pokušaja podmetanja dokaza u slučaju "Budimir" u zgradi Vlade FBiH u Mostaru, što je snimljeno kamerama video nadzora.

Priredio(la):